Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

PMI v eurozóně po uvolnění koronavirových opatření vyskočilo nahoru

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 června 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

I přes posílení koruny pár USD/CZK skončil minulý týden výše tlačen nahoru hlavně pohybem na páru EUR/USD (viz. Obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (15.06.20 – 23.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 23.06.20

Minulý týden se měny chovaly velmi osobitě a také jsme neobdrželi žádné zvlášť důležité makroekonomické údaje z eurozóny. Z druhé strany Atlantiku přišly zprávy smíšené, protože týdenní údaje o nezaměstnanosti překvapily stále dost vysokým počtem (jak nové, tak pokračující nároky na dávku v nezaměstnanosti), ale maloobchodní tržby vzrostly v květnu mnohem silněji, než se očekávalo, o 17,7% více než v předchozím měsíci.

Tento týden přináší více optimismu, protože první údaje o PMI z eurozóny vykázaly v červnu masivní nárůst a dosáhly lepších hodnot, než se očekávalo. Složený index PMI vyskočil z 31,9 v květnu na 47,5 v červnu (viz. Obr. 2). Data stále poukazují na pokles odvětví zpracovatelského průmyslu a služeb na konci druhého čtvrtletí, i když měsíční pokles obchodní aktivity je méně výrazný, než se očekávalo, a dává naději na rychlejší hospodářské oživení ve společném bloku.

Obrázek 2: PMI eurozóny (2017 – 2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 23.06.20

Nárůst indexu PMI ve službách je obzvláště pozitivní, vzhledem k tomu, že toto odvětví je pro ekonomiku eurozóny rozhodující. Na úrovni 47,3 index služeb poprvé překročil výrobní PMI (46,9) od doby, kdy pandemie začala pustošit Evropu. Za zmínku také stojí, že aktivita ve výrobě a službách ve Francii vyskočila nad úroveň 50, což znamená růst v odvětví. Na druhé straně atlantiku v USA ukázaly PMI také významné nárůsty. Kromě výše zmíněného bude tento týden také nutné sledovat týdenní nárůst dávek v nezaměstnanosti ze Spojených států.

ČNB po řadě snižování sazeb nyní pravděpodobně udrží úrokové sazby stabilní

Česká koruna zakončila týden mírným posilováním vůči euru (viz. Obr. 3). Koruna tento týden zatím dále posiluje, i když rozsah tohoto pohybu je zatím velmi omezený.

Obrázek 3: Kurz EUR/CZK (15.06.20 – 23.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 23.06.20

Minulý týden Česká národní banka oznámila další snížení své proticyklické rezervy. Od července klesne o 50 b.b. na 0,5%. Účelem tohoto opatření je vedle přizpůsobení hypotečních pravidel také podpora půjčování a ekonomiky, která se zotavuje z recese.

Tento týden uslyšíme o ČNB znovu, tentokrát po zasedání měnové politiky. Očekává se, že centrální banka bude udržovat svou referenční sazbu nyní bez změny, poté co ji od počátku krize snížila celkem o 200 bazických bodů (2%), na pouhých 0,25%. Domníváme se, že je nepravděpodobné, že sazby půjdou dále dolů, ale těšíme se na hodnocení hospodářské situace ze strany banky. Domníváme se však, že by měl být význam opatření měnové politiky do budoucna omezenější, protože centrální banky již zavedly masivní podporu k oživení ekonomik.

Nedávná data PMI mimo eurozónu dávají České republice naději, zejména vzhledem k tomu, že její ekonomika je jednou z nejotevřenějších v Evropě. Proto je pozitivní vývoj v zahraničí důležitější než pro mnohé okolní země.

SDÍLEJTE