Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Po varování od ECB se oživení eura dostává do nové fáze

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 prosince 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Již nějakou dobu jsme varovali před velkým rozdílem mezi tržními očekáváními budoucího růstu sazeb ECB a inflační realitou.

C
entrální banka se na svém zasedání minulý týden jasně přiklonila k našemu názoru a varovala, že bude zvyšovat sazby o 50 bazických bodů tak dlouho, jak to bude nutné, a přinutila tak sazby zvýšit se napříč celou úrokovou křivkou. Zasedání FEDu bylo také jestřábí. Bank of England si nadále udržela svou pověst a vyslala nevyzpytatelné a zmatené informace. Nejvíce těžilo euro, zatímco libra, měny rozvíjejících se trhů a riziková aktiva obecně reagovaly negativně na zprávu, že dvě nejvýznamnější centrální banky se nadále zaměřují výhradně na omezování inflace, aby ji dostaly zpět k cílům.

Týden před Vánocemi bývá na finančních trzích spíše nudný, protože obchodníci pro daný rok již snižují aktivitu. Ve skutečnosti se tento týden kromě zprávy o inflaci PCE v USA v pátek objeví jen málo významných zpráv. Trhy však stále vstřebávají jestřábí překvapení z jednání centrální banky z minulého týdne, takže na měnových trzích stále očekáváme zajímavý týden.

Po varování od ECB se oživení eura dostává do nové fáze

 

CZK

 

Česká koruna v minulém týdnu pokračovala ve svém pomalém, ale vytrvalém pochodu a posilovala vůči euru. EUR/CZK se nyní obchoduje poblíž kurzu 24,20 a na začátku tohoto týdne se ocitla na nejnižší úrovni od začátku února – před ruskou invazí na Ukrajinu.

Údaje o inflaci CPI za listopad zveřejněné minulý týden překvapily růstem, když ceny vzrostly o 16,2 % ve srovnání s 15,1 % v říjnu. Existují však také některé povzbudivé signály jako například poslední neočekávaný pokles cen výrobců v listopadu, což pomohlo inflaci PPI zmírnit na 21,3 % z 24,1 % v říjnu. Vzhledem k vážným známkám ekonomického zpomalení v Česku jsme si zcela jisti, že sazby zůstanou na zasedání tuto středu i v následujících měsících beze změny. S ohledem na kroky ČNB si myslíme, že by se měla stále více věnovat pozornost harmonogramu snižování sazeb. V této souvislosti budou v následujících měsících bedlivě sledovány komentáře členů rady (včetně nově jmenovaných Jana Kubíčka a Jana Procházky, kteří v únoru nahradí Oldřicha Dědka a Marka Moru).

 

EUR

 

ECB minulý týden vyslala trhům jasnou jestřábí zprávu, která potvrdila náš názor, že mezi očekáváním budoucího růstu a inflační realitou v eurozóně existuje obrovský rozdíl. Prezidentka Lagardeová varovala před zvyšováním o 50 b.b. a vyšší konečnou sazbou ECB. ECB také uvedla, že zavede kvantitativní zpřísňování od března omezením reinvestic (původně v průměru na 15 miliard eur měsíčně, ale s možnou změnou od třetího čtvrtletí).

Kromě jestřábí ECB byly dalším pozitivním faktorem pro euro prosincové PMI obchodní aktivity, které se všechny oproti předchozímu měsíci znatelně zlepšily. Nejhorší scénáře energetické krize se zdají být čím dál vzdálenější a odklon Číny od politiky nulového COVIDu jen přispívá k býčímu růstu (relativně vzato) v ekonomice eurozóny. Společná měna však již zaznamenala od svého minima z konce září bouřlivý nárůst o více než 10 % a možná lze očekávat pauzu před vánočními svátky.

Obrázek 1: G3 PMI (2020–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 19. 12. 2022

 

USD

 

Dolar byl minulý týden ovlivněn dvěma protichůdnými trendy. Na jedné straně listopadová zpráva o inflaci potvrdila, že jádrová inflace nyní mírně zpomaluje a že jsme možná zažili střednědobý vrchol inflace. Na druhé straně Federální rezervní systém dal jasně najevo, že to nestačí k ospravedlnění holubičí otočky a že snížení inflace je i nadále hlavním cílem centrální banky.

Slavný „tečkový graf“ (dot plot) nově naznačuje konečnou sazbu 5 až 5,25 % a žádné snížení na konci roku 2023. Zasedání ECB byla nakonec trhy považována za více jestřábí než zasedání FEDu, proto se vítězem stalo euro, ačkoli v kurzovém vyjádření dolar zakončil týden v podstatě beze změny. Nyní budeme věnovat velkou pozornost páteční zprávě o inflaci PCE, abychom zjistili, zda potvrzuje klesající trend v nejpalčivějších složkách inflace v USA.

Obrázek 2: Tečkový graf (Dot plot) FEDu (prosinec 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 19. 12. 2022

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE