Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Pomsta jestřábímu Fedu, volatilita se vrací

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 května 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Úrokové sazby rostou po celém světě, výrazně a rychle. Pro trhy je stále obtížnější ignorovat důsledky.

A
kcie si na chvíli ulevily po zvýšení sazeb Federálním rezervním systémem o 50 bazických bodů. Nemělo to dlouhé trvání a následující den obnovily svůj klesající trend. Týden uzavřely na nejnižších úrovních od konce roku 2020. Investoři utíkali nejen do dolaru, ale také do méně předvídatelného eura, které těžilo z ukončení snahy ECB ignorovat inflaci. Tento týden se trhy zaměří na dubnová data o inflaci z USA. Jakékoli známky toho, že inflační tlaky vrcholí, by mohly vyvolat prudký výprodej dolaru a snížení výnosnosti dluhopisů. Obě proměnné již nějakou dobu tandemově rostou. Euro by mohlo získat další podporu z jestřábích komentářů představitelů ECB, kteří začínají tušit, jak daleko za inflační křivkou kleslo.

CZK

Rozhodnutí České národní banky zvýšit sazby o 75 bazických bodů místo všeobecně očekávaných 50 bazických bodů se překvapivě neukázalo jako nejvýraznější zpráva minulého týdne. Okamžité posílení koruny podpořené přeceněním sazeb jsme sice viděli, ale rozsah byl omezený. Pátek však přinesl prudký nárůst volatility devizového trhu. Kurz EUR/CZK vyskočil nad úroveň 25,00, dostal se na nejvyšší úroveň od poloviny března a zaznamenal jeden z největších jednodenních nárůstů za poslední roky (+1,7 %) srovnatelný jen s pohybem z počátku rusko-ukrajinské války.

Do značné míry to bylo důsledkem zprávy z portálu Seznam.cz, že novým guvernérem ČNB bude prezidentem vybrán Aleš Michl. O Michlovi je známo, že je ultraholubičí (tedy proti zvyšování sazeb). To by tedy mohlo znamenat, že centrální banka se chystá udělat zásadní obrat. Do značné míry však bude záležet na tom, koho prezident pověří do funkce dalších členů rady, kterým na počátku prázdnin skončí funkční období. Za předpokladu, že by se Michl stal guvernérem, bychom mohli vidět tři nové členy jmenované do rady. Opětovné jmenování Tomáše Nidetzkého a Vojtěcha Bendy by s největší pravděpodobností devizový trh uklidnilo, protože by to znamenalo udržení jestřábí rovnováhy v Radě. Není však jisté, zda tomu tak bude.

Po jestřábí schůzce z minulého týdne jsme očekávali, že sazby (aktuálně na 5,75 %) by se měly posunout na 6 % a více. Nadále si myslíme, že to tak bude. Nicméně v závislosti na personálních změnách v radě se můžeme dočkat obrácení cyklu dříve, než se očekávalo.

EUR

Euro minulý týden zvrátilo trend a podařilo se mu posílit vůči americkému dolaru, díky čemuž se minulý týden poprvé po dlouhé době stalo nejvýkonnější měnou v G10. Bezpochyby pomohla jestřábí prohlášení představitelů ECB, která utvrdila zvýšení sazeb v červenci a nevyloučila zvýšení již v červnu.

Očekáváme, že více představitelů ECB, včetně prezidentky Lagardeové ve středu, podpoří tento směr a potenciálně pomůže stabilizovat euro.

USD

Středeční zasedání Federálního rezervního systému poskytlo trhům krátkodobou úlevu. Zdálo se, že předseda Powell prozatím shodil ze stolu zvýšení o 75 bazických bodů. Riziková aktiva a americké státní dluhopisy však rychle obrátily směr a následující den pokračovaly ve svém prudkém výprodeji. Technologické akcie a spekulace po zbytek týdne trpěly.

Páteční zpráva o nezaměstnanosti dlouhodobě signalizuje jediné: USA jsou na úrovni plné zaměstnanosti nebo nad ní. Najímání dalších pracovních sil už USA nepomůže a mzdy nadále zaostávají za cenami. Pokud bychom ve středeční zprávě CPI viděli nějaké známky vrcholu cenových tlaků, jak trhy očekávají, státní dluhopisy by mohly zaznamenat úlevu a neúprosné posilování dolaru by mohlo zpomalit.

Obrázek 1: US Nonfarm Payrolls (2021 – 2022)

Zdroj: Datastream; Datum: 09.05.2022

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE