Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posílení evropských měn díky jestřábí ECB i ukrajinskému postupu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

12 září 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Masivní zvýšení úrokových sazeb ECB o 75 b. b., následované jestřábími komentáři z obvyklých „zdrojů“ způsobilo, že euro prudce posílilo vůči většině svých globálních protějšků a táhla za sebou všechny ostatní evropské měny. Japonský jen skončil opět na konci žebříčku. Bank of Japan stále trvá na tom, že zůstane poslední holubičí bankou zemí G10.

N
ebyla to jen ECB, sazby se minulý týden agresivně zvyšovaly po celém světě. Výnosy amerických státních dluhopisů prorazily na nová maxima cyklu. Tento pohyb ale nedokázal podpořit americký dolar. V době psaní tohoto článku evropské měny dále posilují. Pravděpodobně jsou podpořeny ukrajinskými vojenskými úspěchy proti ruským silám, které zvyšují naději na ukončení konfliktu.

Klíčovou událostí tohoto týdne bude zpráva o inflaci v USA za srpen, která vyjde v úterý. Je téměř jisté, že hlavní číslo vykáže další pokles, a to v důsledku snižování cen energií. Klíčová však bude jádrová inflace. Bez ohledu na výsledek znamená tvrdý jestřábí obrat Fedu, že další skokové zvýšení o 75 b. b. je velmi pravděpodobné. Mimo inflaci může trhem pohnout i čtvrteční číslo maloobchodních prodejů.

CZK

Česká koruna se minulý týden nadále obchodovala převážně v souladu se svými protějšky, i když vykazovala menší volatilitu. Vůči euru skončila týden níže, přičemž ze zlepšení sentimentu netěžila tolik jako některé jiné regionální měny.

Česká spotřebitelská inflace překvapila poklesem z červencových 17,5 % na srpnových 17,2 % . Zmírnila se i dynamika – meziměsíční růst cen o 0,4 % byl zatím nejmenší v tomto roce. Jádrová inflace se zároveň stabilizovala na 14,7 % v meziročním srovnání. Nezvykle pozitivní údaj by mohl zmírnit tlak na ČNB a upevnit její současnou pozici, čímž by se další zvyšování úrokových sazeb stalo méně pravděpodobným než dříve. Neznamená to však, že pokles inflace bude trvalý. Pravděpodobnější je podle našeho názoru další růst inflace. Následně ale skutečně nastoupí klesající trend.

Údaje o platební bilanci za červenec, které budou zveřejněny v úterý, nám poskytnou lepší představu o vnější situaci na začátku druhé poloviny roku. V pátek se pozornost zaměří na údaje o indexu cen výrobců za srpen, které by měly vykázat pokles meziročního ukazatele. Nicméně je nepravděpodobné, že by tyto údaje měly nějaký zásadní vliv na trh. Pro korunu by měly být i nadále klíčové změny sentimentu a zprávy ze zahraničí.

EUR

ECB přinesla masivní zvýšení sazeb o 75 b. b., jak jsme předpokládali. Tisková konference prezidentky Lagardeové byla jako obvykle neurčitá, ale následné vyjádření „zdrojů z ECB“ potvrdilo jestřábí obrat a poslalo sazby i euro prudce vzhůru. Na říjen je připravena další změna o 75 b. b. My si ale stále myslíme, že úroveň kolem 2,5 % je příliš nízká. Tento týden budou zveřejněny údaje o průmyslové výrobě za červenec. Ty jsou příliš opožděné na to, aby reflektovaly aktuální situaci na trhu. Pro euro by tedy měla být klíčová úterní zpráva o inflaci v USA.

USD

Údaje z USA byly v souladu s naším názorem, že ekonomika si udržuje dynamiku. Číslo ISM mimo zpracovatelský průmysl překvapilo pozitivně a potvrdilo údaje o nezaměstnanosti. Růst amerických sazeb však zaostal za růstem jiných zemí, v důsledku čehož dolar utrpěl. Všechny oči se nyní upínají k úterním údajům o inflaci. Hlavní pozornost bude věnována jádrovým údajům, které vylučují volatilní složky potravin a energií. Meziroční změna tohoto ukazatele má v posledních několika měsících mírně klesající tendenci, přičemž zůstává pro Federální rezervní systém nepřijatelně vysoká. Zvrat v této oblasti by byl pro centrální banku velmi nepříjemnou zprávou a vyžadoval by další přecenění očekávané konečné hodnoty jednodenních sazeb v USA, která se v současnosti pohybuje kolem 4 %.

SDÍLEJTE