Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování dolaru zastaveno kvůli číslům zaměstnanosti v USA

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 června 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Dolar se oproti měnám G10 koncem týdne začal vzpamatovávat, ale o veškeré své zisky přišel po neuspokojivém přírůstku nově vzniklých pracovních míst v USA v pátek.

Ú
daje o pracovních místech je stále těžké interpretovat, ale údaje o světovém růstu nadále vykazují známky posilování, a inflační tlaky by tedy neměly polevit. Většina měn rozvíjejících se trhů dokázala minulý týden posílit, protože ceny komodit rostly. Brazilský real byl v minulém týdnu nesporným vítězem. Naproti tomu novozélandský dolar dopadl nejhůře.

Pozornost obchodníků se tento týden upíná na události ve čtvrtek. Počínaje červnovým zasedáním ECB, kde my ani trh neočekáváme žádné změny v nastavení měnové politiky. Existuje však potenciál pro o něco méně holubičí přístup, než očekává trh. To by mohlo podpořit euro. Následně bude zveřejněna květnová zpráva o inflaci z USA. Čtvrteční odpoledne tak slibuje vysokou volatilitu.

CZK

Česká koruna začala týden velmi působivě. Kurz EUR/CZK opět klesl pod úroveň 25,40. Očekává se další posílení koruny a to z těchto důvodů: USD a dluhopisové výnosy jsou stabilní, situace ohledně pandemie se zlepšuje, domácí ekonomická data jsou adekvátní situaci a zdá se, že ČNB začne zpřísňovat monetární politiku .

Pro Česko bude klíčovou informací čtvrteční inflace za květen. Dubnová data ukázala skok na 3,1%, což je znovu nad cílem ČNB a také potenciál dalšího inflačního růstu. Jakékoli překvapení směrem vzhůru by mohlo posílit očekávání bezprostředního zpřísnění měnové politiky. Je však těžké odhadnout, jestli by toto mělo přímý vliv na posílení koruny.

EUR

Květnová inflační zpráva z eurozóny jasně ukázala, že Evropa také čelí inflačním tlakům, které se vytvářejí po celém světě. Celková úroveň prolomila poprvé od roku 2018 hranici 2%. Jádrová inflace vyrostla na 0,9%, avšak je stále pod hranicí stanovenou ECB. Myslíme si, že zde bude prostor pro překvapení.

Klíčovým bodem ECB bude vyšší míra nákupů dluhopisů oznámená v květnu s ohledem na sílící ekonomiku. Myslíme si, že ECB není ke snížení míry připravena, ačkoli prognózy nezaměstnanosti budou určitě odrážet optimistický výhled. Celkově očekáváme, že
euro bude posilovat, i když spíš v důsledku oslabení dolaru.

USD

Nepříjemné číslo nově vzniklých pracovních míst v USA nás utvrdilo, že omezení nabídky se stává překážkou růstu ekonomiky, a že nadměrná poptávka bude i nadále vyvíjet tlak na růst cen. Celkový počet 559 tis. nových míst vypadal dostatečně zdravě, ale nedosáhl konsensu. Mzdy vzrostly více, než se očekávalo, což značí, že se zaměstnavatelé snaží zaplnit potřebná pracovní místa.

Obrázek 1: Mzdy v USA pro jiné než zemědělské podniky (2020–2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 07.06.2021

Myslíme si, že velkorysé dávky v nezaměstnanosti, uzavřené školy a migrace pracovníků během pandemie budou i nadále omezovat najímání nových zaměstnanců, a tak vzkvétající poptávka bude mít za následek přinejmenším v příštím roce zvýšené inflační tlaky. Pokud Federální rezervní systém včas nezareaguje, bude to mít pro dolar negativní důsledky.

CNY

Nepříjemné překvapení pondělních dopoledních čísel nemělo příliš velký dopad na jüan, který minulý týden mírně klesl na úroveň kolem 6,40 oproti dolaru. Růst vývozu a dovozu zaostal za očekáváním, i když v loňském roce stále rostl. Celkový vývoz v květnu meziročně vzrostl o 27,9%, což je výrazně méně než 41,6%, které trh očekával. To naznačuje, že globální poptávka by mohla být nižší, než se očekávalo, a poskytuje mírný důvod k obavám.

Čínská data o inflaci pro středu budou trhem pečlivě sledována. Očekáváme pokračující nárůst světových cen.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE