Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování USD zpomaluje navzdory rostoucí volatilitě na trhu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 října 2022

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Uplynulý týden byl na devizovém trhu opět mimořádný. Mnoho měn dosáhlo nových minim a úroveň volatility se vyšplhala na několikaletá maxima.

N
eutuchající posilování amerického dolaru ve středu vedlo k jeho růstu na nové dvacetileté maximum. V druhé polovině týdne však bylo euro podpořeno dalším pozitivním překvapením v podobě inflace v eurozóně a investoři zdvojnásobili sázky na to, že Evropská centrální banka by na svém říjnovém zasedání mohla zvýšit úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů. Silně se zotavila také libra poté, co se minulé pondělí dostala na rekordní minimum vůči dolaru, když Bank of England zasáhla na obranu britského dluhopisového trhu, který po nedávném oznámení rozpočtu vlády panikařil.

Většina měn rozvíjejících se trhů se vůči dolaru v druhé polovině týdne také zotavila v čele s čínským jüanem, který se po slovní intervenci Čínské lidové banky odrazil od rekordních minim. Úroveň volatility mezi řadou hlavních měnových párů a měn rozvojových trhů se minulý týden vyšplhala na několikaletá maxima. Patří sem euro i libra, u nichž šestiměsíční implikovaná volatilita vyskočila na desetiletá, resp. třináctiletá maxima.

Investoři se tento týden připravují na dalších několik hektických dnů na finančních trzích, neboť pozornost se soustředí na řadu významných makroekonomických údajů. Zvláště pozorně budeme sledovat revidované údaje o PMI z ekonomik G3 (pondělí a středa) a samozřejmě páteční zprávu o nezaměstnanosti v USA za září. Ve Spojeném království se mezitím pozornost zaměří na premiérku Trussovou a ministra financí Kwartenga, kteří se pravděpodobně opět dostanou pod silný tlak, aby odvolali některé své kontroverzní politické změny.

CZK

Česká koruna patřila minulý týden k měnám s dobrou výkonností a po posledním oznámení České národní banky prudce posílila vůči americkému dolaru i euru. Úrokové sazby byly ponechány beze změny již na druhém zasedání v řadě. Členové bankovní rady však nevyloučili možnost dalšího zvýšení sazeb v budoucnu, což trh mírně zaskočilo.

Guvernér Michl dal také jasně najevo, že devizové intervence, které mají podpořit korunu, budou pokračovat. Tím lze vysvětlit posílení měny, která si během týdne vůči dolaru připsala více než 2 %.
Očekáváme, že investoři budou v příštích týdnech opět testovat odhodlání ČNB intervenovat na trhu. Také obavy z energetické krize v Evropě budou pravděpodobně udržovat tlak na pokles koruny. Podle našeho názoru by ČNB měla mít dostatek munice k ochraně koruny.

EUR

Výrazné překvapivé zvýšení inflace v eurozóně, která v září poprvé vzrostla do dvouciferných hodnot, podpořilo euro vůči většině měn. V Evropě na rozdíl od USA zatím nevidíme známky vrcholu cenových vlivů. To posiluje náš názor, že Evropská centrální banka stále zůstává pozadu za křivkou zvyšování úrokových sazeb a pravděpodobně bude muset do roku 2023 zpřísňovat politiku podstatně více než její americký protějšek – což je střednědobý býčí signál pro euro.

Do té doby bude pro společnou měnu klíčové očekávání příštího zasedání ECB koncem tohoto měsíce. Swapové trhy nyní plně počítají se zvýšením sazeb o 75 b.b., přičemž v případě, že ekonomické údaje v mezidobí předčí očekávání, je pravděpodobné, že dojde k posunu o celý jeden procentní bod.

USD

Makroekonomické zprávy z USA byly minulý týden pro dolar převážně příznivé, konkrétně prudký pokles počátečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti a větší než očekávaný nárůst prodejů nových domů a osobních výdajů. Dolarový index však ustoupil ze svých dvacetiletých maxim v důsledku všeobecného zlepšení rizikového sentimentu a možná i kvůli vybírání zisků či rebalancování portfolia na konci měsíce.

Tento pátek bude vrcholem obchodního týdne v USA zpráva nezaměstnanosti. Trhy se připravují na další solidní měsíční přírůstek pracovních míst a pozitivní růst nominálních zisků. Na začátku týdne také vystoupí několik členů Fedu (Williams, George, Barkin a další). Zvláště pozorně budeme sledovat jejich názory na nedávné zmírnění údajů o inflaci v USA a jeho důsledky pro velikost příštího zvýšení sazeb na listopadovém zasedání FOMC.

SDÍLEJTE