Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Powellův holubičí projev v Jackson Hole nedokázal podpořit dolar

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

1 září 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Klíčovou událostí minulého týdne byla podle očekávání konference centrálních bankéřů v Jackson Hole. Powellův relativně holubičí projev poslal většinu hlavních měn vůči americkému dolaru výše, neboť naznačil, že předseda Fedu není znepokojen nedávným prudkým nárůstem inflace a nespěchá s odstraňováním akomodací, natož se zvyšováním sazeb. Riziková aktiva v reakci na to vzrostla, v čele s akciemi a komoditami. Z tohoto růstu těžili zejména měny rozvíjejících se trhů.

I
když tón Powellova projevu byl nepochybně holubičí, potvrdil očekávání trhu. Omezení nákupů cenných papírů Fedem tedy začne ještě před koncem roku. Načasování a rychlost tohoto omezování se bude odvíjet od údajů o inflaci, stavu trhu práce a interní debaty uvnitř Fedu, která podle nás začne velice brzy. Tento týden bude pro výsledek zářijového zasedání FOMC klíčová zpráva o nezaměstnanosti v USA. Rozhodující bude také nejčerstvější číslo inflace z eurozóny v úterý.

CZK

Česká koruna je mírně silnější než na začátku minulého týdne, ale vůči euru se nadále pohybovala kolem hranice 25,50. Nyní však dále posílila až pod 25,40. Ekonomické údaje z tohoto týdne jsou zatím optimistické. HDP za druhé čtvrtletí bylo revidováno směrem nahoru z 0,6 % na 1 % mezičtvrtletně, což je výrazná změna zmírňující některé obavy ohledně ekonomických vyhlídek země. V příštích dnech se dočkáme údajů o PMI ve zpracovatelském průmyslu a údaje o nezaměstnanosti za srpen, i když na korunu tyto zprávy pravděpodobně nebudou mít takový vliv. Pravděpodobněji se bude obchodovat na základě událostí odjinud, ačkoli se ukázalo, že koruna je méně náchylná na změny rizikového sentimentu a posuny v očekáváních ohledně zpřísňování měnové politiky v USA než její polský a maďarský protějšek. 

EUR

Silná čísla PMI z eurozóny potvrdila náš názor, že tamní ekonomika zůstává odolná a varianta delta má pouze mírný dopad na rychlé oživování. Očekáváme, že se v návaznosti na USA projeví zpožděný dopad inflačního napětí, které je způsobeno cenami energií a narušením dodavatelských řetězců. Nejčerstvější údaj o inflaci za srpen, který bude zveřejněn v úterý, by mohl přesáhnout 4 %, což by bylo několikaleté maximum. Bude těžké určit jednorázové efekty, jako je vypršení platnosti německého snížení DPH, od skutečných nákladových tlaků.

USD

Zatímco Powellův komunikační tón zůstává holubičí, ostatní členové FOMC zřejmě zaujímají méně uvolněný postoj k nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou a z toho plynoucím inflačním tlakům. Oznámení zmenšení objemu státních dluhopisů je nyní jen otázkou času, a proto každý údaj o inflaci a trhu práce nabývá na důležitosti. Klíčovou událostí pro měnové trhy proto tento týden bude srpnová zpráva o mzdách, kde se očekává další silný měsíc tvorby pracovních míst a pokles míry nezaměstnanosti.

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE