Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Pozitivní nálada na trhu tlačila dolar dolů

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

26 května 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna minulý týden vůči americkému dolaru posílila (viz. Obr. 1), což odráželo jak samotnou sílu koruny, tak oslabování americké měny.

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (18.05.20 – 26.05.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 26.05.20

Dolar a další tradiční měny bezpečného útočiště (CHF, JPY) zažily se zlepšováním globálního sentimentu minulý týden výprodeje. To bylo částečně podpořeno zprávami o možném balíčku podpory ve výši 500 miliard EUR pro členské státy EU od Evropské komise, navrhovaném Německem a Francií spolu s pozitivními zprávami ohledně boje proti koronaviru, jako například některé zdánlivě slibné výsledky z prvních testu vakcíny na lidech prováděného společností Moderna, Inc.

Pozitivní zprávy minulý týden také přišly ve formě předběžných čtení květnových PMI z hlavních ekonomik. Většina klíčových ukazatelů se ukázala lepší, než se očekávalo, a vykazovala znatelný nárůst oproti údajům z posledního měsíce (viz. Obr. 2). I když to neznamená ještě rychlý návrat k předpandemickému stavu, naznačuje to, že to nejhorší pro globální ekonomiku může být již za námi.

Obrázek 2: Složené indexy PMI pro Eurozónu, Spojené království, USA (2017 – 2020)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 26.05.20

Zprávy z ECB a Fedu, které jsme nedávno obdrželi, lze jen stěží nazvat průkopnickými. Nicméně je třeba zmínit, že čísla z posledního zasedání měnové politiky ECB zveřejněná minulý týden naznačují, že červen bude pravděpodobně měsícem, ve kterém bude učiněno rozhodnutí o rozšíření programu PEPP.

V tomto týdnu budou klíčová ekonomická vydání zahrnovat žádosti o podporu v nezaměstnanosti a americkou revizi HDP za první čtvrtletí ve čtvrtek, spolu s předběžnou květnovou inflací z Eurozóny v pátek. Podle současného konsensu Bloombergu se očekává, že tento index ukáže jen malý růst spotřebitelských cen těsně nad 0%.

Vzhledem k tomu, že na ekonomické zprávy z hlavních ekonomik bude tento týden skoupý, měla by se věnovat pozornost otázce Hongkongu, kde zprávy o čínském plánu zavést „bezpečnostní zákon“ vyvolaly nové protesty. Důležité jsou rovněž veškeré potenciální informace týkající se balíčku podpory ve výši 500 miliard EUR představené Německem a Francií. 

Koruna oživuje spolu s ostatními rizikovými aktivy

Česká koruna ukončila týden posílením proti euru, podporovaná náladou, která značně prospěla i jiným rizikovějším měnám. Tento efekt přetrvává i na začátku tohoto týdne (viz. Obr. 3).

Obrázek 3: Kurz EUR/CZK (18.05.20 – 26.05.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 26.05.20

Stejně jako v minulém týdnu nepřinese tento týden žádné zvlášť důležité makroekonomické údaje z České republiky. Pozornost by se měla zaměřit na zahraniční zprávy a obecnou náladu na trhu.

SDÍLEJTE