Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Přísnější opatření se opět vracejí do Česka, chystá se zasedání rady ČNB

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 prosince 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna se stabilizovala poté, co zakončila minulý týden o něco výše vůči euru. Chování měny se zdá být většinou v souladu s chováním jejích regionálních vrstevníků, zejména polského zlotého.

Česká koruna se stabilizovala poté, co zakončila minulý týden o něco výše vůči euru. Chování měny se zdá být většinou v souladu s chováním jejích regionálních vrstevníků, zejména polského zlotého.

Nejnovější zprávy z České republiky byly smíšené. Na jedné straně, soudě podle klíčových tvrdých dat, je ekonomika země odolnější, než se očekávalo. Říjnový maloobchodní prodej a průmyslová výroba překvapily. Na druhé straně však vidíme určité zvýšení počtu nových případů koronaviru. Částečně to souvisí s nárůstem testování, ale vláda se přesto rozhodla vrátit k některým omezením, která byla dříve zrušena, včetně uzavření restaurací, barů, hotelů a fitness center, jakož i omezení shromažďování a zákazu vycházení v noci.

Kromě informací ohledně boje s koronavirem, se tento týden zaměříme na jednání ČNB. Očekává se, že banka ve čtvrtek ponechá úrokové sazby beze změny. Zaměříme se na její  projev týkající se hospodářského oživení v roce 2021 a možnosti zpřísnění měnové politiky do budoucna.

 

Dolar si konečně drží pozici

 

Americký dolar zakončil minulý týden vůči koruně poněkud níže, což ale bylo způsobeno posílením české měny, nikoli slabým dolarem. Přestože se pár EUR/USD v současné době stále blíží svému dlouhodobému maximu, zdá se, že další růst se nekoná.

Zasedání ECB v minulém týdnu přineslo další uvolnění měnové politiky. Některé technické aspekty nových opatření se liší od očekávání, ale většina je v souladu s očekáváním investorů. Pozornost byla tedy věnována především rétorice paní Lagardové. Její prohlášení týkající se síly eura znělo opatrněji než v předchozích sděleních ECB, ale investoři se nebáli a po zasedání posunuli EUR/USD ještě výše. Trhy navíc uvítaly, že země EU schválily rozpočet a fond obnovy EU, ale tento výsledek byl očekáván, takže trhy téměř nereagovaly.

Tento týden bude celkem nabitý událostmi. Ekonomický kalendář je plný údajů z obou stran Atlantiku, přičemž těmi nejdůležitějšími jsou prosincové PMI z hlavních ekonomik a údaje o inflaci z eurozóny, které vyjdou ve středu, respektive ve čtvrtek. Ve středu se navíc sejde FED (centrální bankovní systém Spojených států). Jelikož se neočekává žádná změna měnové politiky, bude dobré se zaměřit na komentáře k budoucímu vývoji a aktualizované ekonomické vyhlídky.

Kromě toho očekáváme výsledky jednání o obchodní dohodě mezi Spojeným královstvím a EU a schválení fiskálního balíčku v USA. Na výsledky můžeme čekat déle, ale už teď je jisté, že budou výrazně ovlivňovat trhy.

SDÍLEJTE