Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Riziková aktiva neovlivněna vyššími výnosy z dluhopisů

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 dubna 2021

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

V předešlém týdnu se hodnota rizikových aktiv nadále zvyšovala. Ignorovala tak jasný vzestupný trend globálních sazeb.

P
ozitivní mzdová zpráva z USA neměla výrazný vliv na posílení dolaru. Ten pokračoval ve výprodeji vůči jiným hlavním měnám. Měny rozvíjejících se trhů nezůstaly pozadu. Vedené tureckou lirou, vykázaly zisky i přes 1%.

Očekáváme, že pozitivní trend na finančních trzích zůstane v tomto týdnu neměnný. Kombinace nulových nebo negativních sazeb na rozvinutých trzích, balík fiskální podpory a pokrok v oblasti očkování, by měl udržovat riziková aktiva zajímavá. Dluhopisy budou nadále klesat (zejména v USA). Obzvláště kladně hodnotíme měny rozvíjejících se trhů, které jsou levné a mají potenciál těžit ze současné situace.

CZK 

 

Česká koruna zakončila minulý týden vůči euru výše a poprvé od února klesla i pod úroveň 26. Zdá se, že měnu podporuje zlepšování globálního sentimentu a domácí situace v boji proti koronaviru. Sedmidenní klouzavý průměr nových případů v Česku klesl na nejnižší úroveň od prosince. Úmrtí související s COVID se blíží k prosincovým úrovním.

Myslíme si, že koruna by měla posilovat spolu se zlepšováním rizikového sentimentu vůči měnám rozvíjejících se trhů. Zlepšení údajů o koronaviru nám dává naději, že se v blízké budoucnosti dočkáme postupného uvolňování lockdownu, což umožní české ekonomice přeřadit na vyšší rychlost.

I když tento týden přinese řadu makroekonomických údajů z České republiky, stále budou nejdůležitější posuny rizikového sentimentu v světové úrovni a také zprávy o koronaviru. Oba tyto vlivy zůstanou pro chování koruny klíčové i v příštích týdnech.

 

EUR 

 

Hlavní zprávou minulého týdne byla neuspokojivá březnová inflaci, která se v letošním roce vrátila zpět na 0,9%. Je jasné, že nová vlna lockdownů omezuje spotřebu a oddaluje jakýkoli nástup inflačních tlaků v eurozóně.

Zajímavostí tohoto týdne bude zveřejnění zápisu z jednání ECB a průmyslová čísla z Německa, Francie a Španělska. Očekávají se přiměřeně kladná, protože lockdown ovlivnil výrobní sektor méně. Dopad na měnové trhy by však měl být minimální.

 

USD 

 

Úspěšné očkování v USA a postupné uvolňování lockdownu ovlivňují ekonomiku více, než se předpokládalo. Zpráva o mzdách a zaměstnanosti (tzv. NFP) za březen byla také mnohem lepší, než se očekávalo. Americká ekonomika obnovila 916 000 pracovních míst za měsíc. To je násobně více, než byl odhad. Aktuálně se jedná o nejsilnější měsíc čistého přírůstku pracovních míst od srpna minulého roku (obrázek 1).

Obrázek 1: Počet pracovních míst v USA vytvořených v daném měsíci (NFP)  (20. 04. 2020- 21. 03. 2021)

Zdroj: Refinitive Datastream;  06.04.2021

Enormní stimulační balíček se brzy začne čerpat a na obzoru je nový infrastrukturní balíček. To způsobuje, že ekonomové se nyní předhánějí s odhady úplného zotavení z pandemie. Jeví se nám proto pozoruhodné, že dolar neposiluje. Naopak je na tom trochu hůře a to i přes rostoucí vyšší výnosy dluhopisů a příval pozitivních ekonomických zpráv.

SDÍLEJTE