Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Riziková aktiva ve světě posilují, trhy se připravují na zasedání centrálních bank

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

13 prosince 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

První údaje o variantě Omicron naznačují, že není nebezpečnější než předchozí varianty. Na tuto zprávu riziková aktiva po celém světě začala posilovat. Akcie, komodity i ceny úvěrů rostly, k čemuž přispělo i extrémně stimulační nastavení měnové i fiskální politiky. Měnové páry pak následovaly jejich příkladu, přičemž měny rozvíjejících se trhů předvedly vynikající výkon. Dolar poněkud překvapivě klesl vůči většině svých protějšků.

V
zhledem k tomu, že se centrální banky ve vyspělých zemích připravují na omezování obrovských měnových stimulů, které podporují inflaci, přetrvává velká nejistota ohledně načasování a rozsahu jejich odstranění. Tento týden zasedá Federální rezervní systém (FED) (středa), Evropská centrální banka (čtvrtek) a Bank of England (také čtvrtek). Očekává se, že Fed nasadí jestřábí tón, ECB holubičí a u BoE nikdo s jistotou neví. Souhra rozhodnutí těchto tří institucí, jejich komunikace a očekávání trhu ohledně těchto rozhodnutí by měla být v tomto týdnu klíčová.

CZK

Po nevýrazném obchodování v prvních dnech týdne koruna zaznamenala drobné posílení a v pátek se vůči euru dotkla svého třítýdenního minima.

Zprávy z Česka jsou v poslední době pozitivní. Zdá se, že vlna covidu pomíjí, neboť je patrný pokles počtu nových případů. Sedmidenní klouzavý průměr klesl pod 15 000. Také ekonomické údaje z posledních dnů jsou vesměs pozitivní, zejména říjnové maloobchodní tržby a nedávné údaje z trhu práce. Inflace v listopadu dosáhla podle odhadu 6 %. Tyto údaje potvrzují očekávání dalšího zpřísňování měnové politiky ze strany ČNB. V poslední době se trh utvrdil v očekávání zvýšení sazeb. Nicméně další zvyšování sazeb bude pravděpodobně mnohem mírnějšího rozsahu než to, které ČNB provedla v listopadu.

Tento týden se zaměříme především na vnější zprávy. Zasedání Fedu i ECB by mohla zamíchat kartami a projevit se na koruně.

EUR

Příznivé údaje o průmyslové výrobě v Německu z minulého týdne pomohly euru stabilizovat se vůči americkému dolaru. Trh se ale nadále soustředí na čtvrteční zasedání ECB. Trh očekává, že centrální banka bude velmi holubičí a vyjádří ochotu pokračovat v nákupu dluhopisů i v roce 2022, i když ostatní centrální banky (zejména Fed), své nákupy omezují. Pro euro však existuje určitá naděje. Nesplnění jakéhokoliv z těchto očekávání, ať už v podobě dřívějšího utahování monetární politiky, nebo vznik nových jestřábích příznivců v řadách ECB, by mohlo vést k prudkému posílení.

USD

Listopadová inflace vytvořila další rekord, když vyskočila na 6,8 % a po očištění o potravinovou a energetickou složku na 4,9 %, což jsou oba čerstvé rekordy za několik desetiletí. Trh se však na tato čísla připravil a měny se v jejich důsledku příliš nepohnuly. Tuto středu na zasedání Fedu se očekává jestřábí prezentace, přičemž tržní konsensus předpokládá ukončení nákupů dluhopisů do března a první zvýšení sazeb před létem. Dalším klíčovým údajem zasedání bude „dot plot“ prognóza, do kterého členové FEDu zaznamenávají svá očekávání ohledně budoucích zvýšení. Trhy již nyní počítají s trojím zvýšením v roce 2022. Pokud se střední hodnota (medián) členů FEDu dostane nad nebo pod tuto hranici, pravděpodobně se dočkáme významného dopadu na dolar.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE