Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Rostoucí ceny energií podporují měny zemí vyvážejících ropu

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 září 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

V týdnu, kdy trhy převážně vyčkávaly na zářijové zasedání Federálního rezervního systému, byl hlavní zprávou neustálý růst cen energií, i když údaje o inflaci za srpen v USA byly o něco mírnější, než se očekávalo, ale inflace v eurozóně byla potvrzena na desetiletém maximu.

O
becný tón finančních zpráv se nese ve znamení rostoucích obav, že inflační tlaky nemusí být zcela přechodné a že úzká místa v dodavatelských řetězcích, nedostatek komponent a růst cen zde zůstanou, k čemuž přispívají mimořádné stimulační fiskální a měnové podmínky. Největšími vítězi minulého týdne byly opět měny zemí vyvážejících komodity: norská koruna, ruský rubl a chilské peso.

Vedle hlavní události – zasedání Fedu, zaslouží pozornost vývoj kolem problémového čínského developera Evergrande. Dopad na jüan byl prozatím minimální, i když některé tichomořské měny, které jsou nejvíc vystaveny čínskému obchodu, utrpěly.

Centrální banky se tento týden dostanou do popředí zájmu. Hlavní událostí bude samozřejmě středeční zasedání Federálního rezervního systému. O volatilitu se však postará i čtvrteční zasedání Bank of England a zasedání norské, švédské, švýcarské a japonské centrální banky.

CZK

Česká koruna se v minulém týdnu ukázala jako mimořádně odolná vůči posilování amerického dolaru a růstu výnosů. Měna opět překonala zlotý i maďarský forint a vůči euru zakončila týden bez větších změn.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že inflace měřená indexem cen výrobců (PPI) v Česku se v srpnu vyšplhala na 9,3 % a dosáhla tak nejvyšší úrovně od roku 1993. Jednalo se o vyšší než očekávaný údaj, ačkoli na rozdíl od tisku CPI z předchozího týdne nevyůstil v posílení koruny.

Tento týden je domácí ekonomický kalendář téměř prázdný, takže se budeme nadále soustředit na zprávy zvenčí, kterých bude dostatek. Podobně jako řada rizikových aktiv začala měna tento týden v útlumu a reagovala na zhoršující se globální sentiment.

EUR

Zdá se, že prudký růst cen plynu v Evropě a z toho plynoucí zvýšení nákladů na energie pro spotřebitele a výrobce v celé eurozóně zaslepily ECB. Objevují se signály, že někteří v centrální bance jsou znepokojeni jejími prognózami inflace pod cílem, kam až oko dohlédne, a že tržní očekávání nezvyšování inflace nejméně do roku 2025 mohou být příliš holubičí.

V každém případě očekáváme, že tyto neshody a údaje o inflaci zůstanou v dohledné budoucnosti hlavními hybateli obchodování s eurem. Názory trhu na budoucí politiku ECB jsou natolik holubičí, že riziko jednoznačně směřuje k dřívějšímu než očekávanému zpřísnění měnové politiky, což by bylo pro společnou měnu pozitivní. Mezitím budou investoři pozorně sledovat nedělní německé spolkové volby, i když se domníváme, že skutečný dopad na euro bude spíše omezený.

USD

Inflace v srpnu zůstala velmi vysoká, i když celková i jádrová čísla byla o něco nižší, než se očekávalo. Objevily se náznaky, že prudké nárůsty inflace se šíří z pandemických nedostatků, jako jsou ojeté automobily, do trvalejších oblastí, jako je bydlení. Bez ohledu na to se zdálo, že trhy čísla o inflaci neuklidnila, a poslala výnosy státních dluhopisů za celý týden výše.

Výše uvedené skutečnosti poskytují zajímavé pozadí pro středeční zářijové zasedání FOMC. Domníváme se, že prozatím budou mít navrch holubice a že na tomto zasedání nebude oznámeno žádná relaxace podpůrné politiky. Jestřábi však pravděpodobně vyjádří svůj rostoucí nesouhlas v tzv. „dot plotu“, kde každý člen zaznamenává svá očekávání ohledně sazeb v následujících letech. Je pravděpodobné, že uvidíme poměrně dost členů, kteří očekávají zvýšení sazeb mnohem dříve než trh – reakci dolaru bude možné však jen odhadovat.

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE