Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

S novými obavami z pandemie vybočil pár EUR/USD z trendové linie

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

29 září 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden zakončil pár EUR/USD obchodování na nejnižší úrovni za dva měsíce. USD/CZK se díky slabé koruně vydal ještě výše než USD/EUR (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (21.9.20 – 29.9.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 29.09.20

Výprodej na páru EUR/USD nastal v důsledku zvýšené obavy z rizika, kdy si investoři na základě mnoha znepokojivých zpráv ohledně pandemie v klíčových evropských zemích začali pokrývat své “short” dolarové investice. Ale nejen čísla týkající se koronaviru byla špatná. Řada evropských zemí začíná stupňovat své úsilí zamezit šíření koronaviru zaváděním cílených opatření v klíčových městech a někdy i na národní úrovni. Makroekonomická data z Evropského bloku navíc zklamala, což dále zvyšovalo tlak na společnou měnu. Složený PMI v eurozóně klesl z 51,9 v srpnu na 50,1 v září, tažen dolů špatným výkonem sektoru služeb.

Tento týden očekáváme dvě klíčové zprávy: inflace v eurozóně a měsíční číslo z trhu práce v USA za září, obě vyjdou v pátek. Očekává se, že po prvním výrazném poklesu minulý měsíc dojde ke stabilizaci. Druhá zpráva má potvrdit neustálé, i když ne právě působivé zlepšování na trhu práce v USA. Kromě toho stojí za to sledovat veškeré zprávy o koronaviru a rovněž titulky týkající se dohody o sníženém americkém fiskálním balíčku.

ČNB ponechává sazby beze změny, koruna dále oslabuje

Česká koruna minulý týden pokračovala v oslabování, jelikož obavy z koronaviru vyvíjí tlak na evropská aktiva (obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (21.9.20 – 29.9.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 29.09.20

Česká národní banka podle očekávání během minulého týdne ponechala úrokové sazby beze změny. Banka se ve svém sdělení zaměřila na hodnocení ekonomické situace a naznačila, že současné ekonomické údaje vykreslují poněkud pozitivnější obraz než udává prognóza ČNB. ČNB však zdůrazňuje, že rizika zmíněna v její prognóze „zůstávají značná“. Na rozdíl od situace v Maďarsku, kde centrální banka minulý týden zvýšila sazby, v České republice pravděpodobně v blízké budoucnosti ke zvýšení sazeb nedojde. ČNB uvádí, že do poloviny roku 2021 zůstanou sazby nezměněny a poté se budou postupně zvyšovat.

V tomto týdnu uvidíme zářijové PMI (čtvrtek) a míru nezaměstnanosti (pátek). Je nepravděpodobné, že by revize HDP ve druhém čtvrtletí (pátek) vzbudila velkou pozornost. Kromě toho budou stát za pozornost všechny zprávy z Česka týkající se boje s koronavirem.

SDÍLEJTE