Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Šokující inflace v USA způsobila volatilní týden

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

18 května 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Riziková aktiva po celém světě se pohybují poblíž svých dosavadních maxim, ale po týdnu, kdy došlo k inflačnímu překvapení v USA, na které jsme už nějakou dobu upozorňovali, může dojít ke korekci.

V
zhledem k rozsahu je poněkud překvapivé, že desetileté americké úrokové sazby vzrostly pouze o 0,04 p.b. To způsobilo zvýšení poptávky na komoditních trzích, a následně ovlivnili měny rozvíjejících se trhů, které tento týden oslabovali vůči americkému dolaru.

Tento týden ve středu nás čeká zápis ze zasedání Federálního rezervního systému (FED). Očekáváme, že je trh bude ignorovat, protože nezohledňují nejnovější inflační překvapení. Předběžné indexy nákupních manažerů – PMI pro USA, Eurozónu a Spojené království vycházejí v pátek, což bude podle nás hlavní událost týdne. Odhlédneme-li od těchto údajů, tak se zdá, že trh stále ještě zpracováná dramatický nárůst inflačních tlaků v USA. Myslíme si, že jakmile tuto informaci trh vstřebá, bude dolar razantně oslabovat.

CZK

Česká koruna minulý týden pokračovala v prudkém posilování a překonala většinu ostatních měn rozvíjejících se trhů. Toto pondělí pokračoval kurz v poklesu k euru a dosáhl nejnižší úroveň od března 2020. Posílení koruny jde ruku v ruce s posílením jejích regionálních vrstevníků a je podpořeno pozitivním pohledem na vyhlídky regionu a zpřísněním měnové politiky v Česku, jehož zahájení se očekává v příštích několika měsících. Zdá se, že tento stav byl podpořen publikovaným indexem spotřebitelské inflace z minulého týdne, který v dubnu ukázal růst cen na 3,1%, což je mnohem více, než se očekávalo. Trh v současné době očekává minimálně dvojí plné 0,25% (celkem 50 b.b.) zvýšení úrokových sazeb do konce roku.

Zlepšuje se také situace s koronavirem v zemi. Sedmidenní klouzavý průměr nových infekcí klesl v okamžiku psaní na přibližně 3000. Následuje pokles úmrtí, současná hodnota 20 úmrtí za den je přibližně 10x nižší než během dřívějšího vrcholu. Tento pokrok je dále podporován snahami o očkování, přičemž země zrychlila tempo očkování na přibližně 0,6% osob v populaci denně.

Jelikož tento týden nepřinese z České republiky žádné zvlášť důležité ekonomické údaje, zaměříme se hlavně na zprávy z okolních zemích.

EUR

Čísla počtů důvěry investorů v eurozónu minulý týden potvrdila obrat k lepším evropským očekáváním a obecně předním ekonomickým ukazatelům. Myslíme si, že jedním z klíčových finančních a ekonomických faktorů pro rok 2021 bude to, jak se eurozóna odrazí ode dna ve srovnání s americkou ekonomikou, a to jak z hlediska rychlosti, tak z hlediska doprovodných inflačních tlaků.

Kvůli zpoždění v ukazatelích aktivity však nebudeme mít jasný obraz až do letního slunovratu. Prozatím se zaměříme na hlavní ukazatele ekonomické aktivity, jako jsou indexy PMI v pátek. Další pozitivní překvapení v indexu služeb by mohlo poskytnout prostor pro posílení eura koncem tohoto týdne.

USD

Dlouho očekávané zvýšení inflace v USA se minulý týden dostalo jasně do popředí. Celková inflace se v meziročním srovnání ke konci dubna pohybuje na úrovni 4,2%. Ještě zlověstnější je, že stabilnější základní index, tzv. jádrová inflace, který vylučuje nevolatilnější složky potravin a energie, zaznamenal největší skok od roku 1981; tříměsíční anualizovaná sazba nyní činí 5,6%.

Obrázek 1: Míra inflace v USA (2009 – 2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 17.05.2021

Klíčová nyní bude reakce Federálního rezervního systému (FED). I když vydávají holubičí signály ohledně pohledu na minulé krátkodobé cenové tlaky a udržování politiky v extrémně stimulačních podmínkách, je možné, že někteří členové mohli být razantním navýšením inflace překvapeni. Co se týče měnových trhů, velmi nízké sazby a rostoucí inflace byly zřídka pozitivní směsí pro kteroukoli měnu a neočekáváme, že se tentokrát přístup trhu bude lišit.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE