Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Trend počátku roku 2021 zůstává díky růstu rizikových aktiv stejný

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 února 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

V USA nastává výprodej státních dluhopisů, protože jejich výnosy jsou hluboko pod předpokládanou inflací. Finanční aktiva po celém světě mezitím rostla, i když nerovnoměrně. Akcie stouply jen mírně, ale ceny komodit si držely růst výrazný. Měnové pohyby byly naopak smíšené. Většina více rizikových měn se vůči americkému dolaru vrací k původním hodnotám. 

Klíčovou událostí tohoto týdne bude tradiční půlroční vystoupení předsedy Federálního rezervního systému Powella před Kongresem. Očekáváme, že si Powell zachová výrazně holubičí tón, který od něj slyšíme několik poslední týdnů. Dále bude zajímavé, je se mu podaří rozptýlit rostoucí obavy z inflace.

V úterý vychází důležitá čísla spotřebitelné inflace, tzv. CPI, v eurozóně a pro FED důležitá míra (tzv. PCE) inflace v USA, která vyjde v pátek.

CZK

Koruna zakončila minulý týden oslabením vůči euru a stala se tak regionální měnou s nejnižším výkonem. Zdá se, že koruna stále pociťuje tlak kvůli zhoršujícím se číslům epidemie v Česku. Nedávná data potvrzují, že se nyní jedná o třetí, resp. čtvrtou vlnu. Týdenní průměr nově nakažených se od začátku měsíce zvýšil přibližně o třetinu. Jen malou  část z nich lze vysvětlit vyšším testováním.

Budeme se i nadále zaměřovat na novinky ohledně koronaviru, protože tyto zprávy ovlivňují rizikový sentiment. Ten výrazně ovlivňuje sílu měny.

EUR

Mírné zlepšení indexu nákupních manažerů, tzv. PMI, v únoru poukázalo na rostoucí rozdíly mezi výrobním sektorem a sektorem služeb, který se zhoršoval kvůli uzavřené ekonomice (tzv. lockdownu) – byť v ČR není tak tvrdý, jak by se dalo očekávat. PMI služeb by se měly začít dle očekávání již příští měsíc, protože lockdowny v EU se mají uvolňovat.

Příští týden (konkrétně 3. března) získáme klíčová data. Bude zveřejněna zpráva o inflaci za únor. Prudký růst jádrové inflace v lednu na meziroční bázi vzrostl z 0,2% na 1,4%, což lze připsat jednorázových faktorům, ale čím více bude růst pokračovat, tím bude těžší bude inflační tlaky ignorovat. Dále pak vystoupení šéfky ECB paní Lagardové a ve čtvrtek nás čekají údaje tzv. důvěry podniků a spotřebitelů.

USD

Očkování v USA bylo krátce zpožděno kvůli výpadkům elektřiny v Texasu, ale počet nových případů stále prudce klesá (částečně však kvůli nižšímu počtu testovaných).

Hlavní zprávou v USA však bylo velice silné číslo lednových maloobchodních tržeb. Další důležitou zprávou je pokračující růstu výnosů amerických vládních dluhopisů jakožto známky silného oživení ekonomiky a růstu inflačních tlaků pod shovívavým pohledem Federálního rezervního systému a vyhlídkami na další fiskální stimul. Přestože reálné výnosy dluhopisů začaly již dohánět ty nominální, americký dolar může ještě posílit.

Očekáváme, že jak sazby, tak i měnové trhy budou následovat trend až do zveřejnění inflace PCE (v pátek).

SDÍLEJTE