Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Týden povědomí o podvodech 17. – 23. listopadu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 listopadu 2019

Autor
Marta Alvarez

Tento týden je Mezinárodní týden informovanosti o podvodech a chceme využít této příležitosti k informování našich klientů.

P
odle Action Fraud, Národního střediska hlášení podvodů a počítačové kriminality ve Velké Británii, se až jeden ze čtyř malých podniků stane obětí podvodu, což má za následek odhadovanou ztrátu ve Velké Británii ve výši 18,9 miliard GBP. Je to ohromující číslo a v závislosti na rozsahu ztrát je pro malé podniky potenciálně katastrofální.
Je jasné, že podvody jsou pro malé a střední podniky stále větší hrozbou, a proto chceme zdůraznit některé užitečné informační a preventivní strategie:

Jak podvodníci fungují online

Podvodníci jsou tajní. Neustále hledají nové způsoby, jak spáchat podvody online a zlepšit své techniky, a to prostřednictvím programů, jako je Phishing, Spoofing or Social Engineering.

Mohou to udělat prostřednictvím míst, jako je temný web – v rohu internetu, kde mohou zločinci interagovat, aniž by byli stopováni. To je místo, kde podvodníci nakupují a prodávají data a sdílejí informace o tom, jak postupovat při páchání podvodů, jaké nástroje použít atd.

Prevence podvodů

Nedůvěřujte cizincům: Podvodníci často předstírají, že jsou někteří z důvěryhodných profesí, jako je policista, charitativní pracovník nebo zaměstnanec ve vaší bance. Tito lidé vás nikdy obvykle nebudou žádat o citlivé informace, jako jsou hesla, takže pokud ano, budou podezřelí.

Udržujte své technologie aktuální: Počítače jsou oblíbeným cílem podvodníků. Podvodníci mohou vytvářet weby obsahující škodlivý kód a e-maily s připojenými viry k pokusu ukrást důležité informace. Stahování nejnovějšího antivirového softwaru a používání aktuálního operačního systému zabrání většině těchto útoků.

Žádosti o přesun peněz: Pravá organizace vás nikdy nebude kontaktovat jen tak a žádat o vaše úplné heslo nebo o přesun peněz na jiný účet. Poskytujte své osobní nebo finanční údaje pouze tak, abyste mohli používat službu, se kterou jste souhlasili, které důvěřujete a že od ní očekáváte kontakt.

Platba předem: Podvodníci obvykle chtějí vaše peníze rychle, aby mohli rychle odejít. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je požádat lidi o peníze předem. Pokud někdo zní dychtivě po platbě, zvažte, zda je to oprávněné.

Hesla: Při každém vytváření účtu online je dobré používat různá hesla. Použití jediného hesla znamená, že pokud podvodník prolomí jeden účet, může získat přístup k dalším. Pokud máte potíže se zapamatováním svých hesel, použijte nástroj pro správu hesel, jako je LastPass.

Nevyžádané e-maily: Klikněte pouze na odkazy nebo otevřete jakékoli přílohy od odesílatelů, kterým důvěřujete.

Zabezpečené Wi-Fi: Před provedením finančních transakcí zkontrolujte, zda je síť, kterou používáte, zabezpečená.

Co dělat, když se stanete obětí podvodu:

Report it to Action Fraud
Contact us at: [email protected] 

SDÍLEJTE