Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Upozornění na riziko podvodného jednání

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 dubna 2020

Autor
izabela

„Podvodníci využívají pandemii Covid-19 k podvodnému jednání a sebeobohacení. Doporučujeme našim klientům, aby byli ostražití, zejména pokud jde o sdílení svých finančních a osobních údajů.

T
ito podvodníci jsou experti ve svém oboru. Vydávat se za jinou osobu či organizaci, je jejich hlavním cílem. Tráví hodiny zkoumáním lidského chování a čekají na moment nepozornosti, aby mohli využít situace.

Tipy, jak se těmto situacím vyvarovat:

Nespěchejte: Než provedete platbu nebo sdělíte své citlivé informace vše pečlivě promyslete. I to Vás může ochránit před případným podvodem.
Výzva: Něco se Vám nezdá? Myslíte si, že jde o podvod? Vždy máte právo odmítnout nebo ignorovat žádost o poskytnutí citlivých informací. Pouze podvodník bude na takovou žádost spěchat nebo vyvíjet tlak.
Braňte se: Pokud máte podezření, že jste se stali obětí podvodu, neprodleně kontaktujte naši společnost Ebury.

Svět zaznamenal velký nárůst počtu lidí, kteří dnes pracují z domu. To znamená, že mnohem více lidí bude vystaveno riziku kybernetických napadení, kde se Vás zločinci pokusí přesvědčit, k poskytnutí přístupu, ať už k Vašemu počítači nebo k přihlašovacím údajům a heslům. Předpokládá se také, že dojde k nárůstu phishingových podvodů a telefonátů .

Největší hrozby:

1. V roce 2020 je výskyt falešných aplikací nejvyšší a nejčastější hrozbou. Momentálně nenabízíme mobilní aplikaci Ebury pro přístup k našim systémům. Je nám však známo, že se na internetu vyskytla podobná aplikace “Ebury app”, která je ke stažení na mnoha online aplikačních serverech. Aplikaci jsme nahlásili jako falešnou a podnikli jsme kroky potřebné k jejímu odstranění.

2. Máme podezření, že se podvodníci mohou vydávat za zaměstnance Ebury prostřednictvím emailové komunikace. Při této komunikaci Vám doporučujeme ověřit e-mailovou adresu, ze které Vám jsou zprávy zasílány a zda je tato emailová adresa shodná s osobou, se kterou jste za naši společnost v kontaktu jméno.přijmení@ebury.com

Závěrem bychom Vás chtěli upozornit, že naše společnost Ebury po Vás nikdy nebude žádat jakoukoliv změnu údajů, ať už jde o Váš bankovní účet či osobní údaje, aniž bychom Vás upozornili s dostatečným předstihem. Prosím dávejte pozor, pokud obdržíte jakoukoliv zprávu tohoto typu. Pečlivě pak kontrolujte veškeré údaje v Ebury online. V případě jakýchkoliv dotazů nebo připomínek, se na nás neváhejte obrátit.

Užitečné rady pro podnikatele

Ověření: Pokud obdržíte žádost o platbu na jiný bankovní účet než jste zvyklí u Vašeho dodavatele, kontaktujte jej přímo pomocí stávajících kontaktních údajů a následně ověřte a potvrďte si spolu tento požadavek.

Interní procesy: Stanovte pevné a stabilní interní procesy pro zpracování změn v rámci platebních údajů. Například pouze Vámi určení zaměstnanci by měli mít možnost provádět změny v nastavení plateb.

Citlivá data: Faktury, platební informace a další dokumenty obsahující citlivé údaje by měly být bezpečně uloženy a přístupné pouze zaměstnancům, kteří jsou oprávněni s nimi nakládat. Citlivé dokumenty by měly být před likvidací skartovány.

Pokud jste provedli platbu:. Pravidelně sledujte své bankovní výpisy, zda neobsahují neobvyklou aktivitu. Informujte nás co nejdříve, pokud na svém účtu zaznamenáte podezřelou aktivitu nebo jste se stali obětí podvodu. Zašlete nám e-mail na adresu [email protected] nebo navštivte naši stránku Fraud Page, kde naleznete další informace.

SDÍLEJTE