Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

USD/CZK umazává ztráty po období posilování eura

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 června 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americký dolar zakončil minulý týden prudkým výprodejem vůči většině měn, včetně eura a české koruny. Později se však hlavní světový pár EUR/USD vzdal některých svých nedávných zisků, což umožnilo dolaru posílit vůči koruně (Obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (01.06.20 – 09.06.20)

Zdroj: Bloomberg Datum: 09.06.20

Pokračující růst EUR/USD byl podpořen zprávou o uvolňování opatření v hlavních ekonomikách a zlepšení ekonomických ukazatelů. Minulý týden se také na tomto páru projevila podpora Evropské centrální banky, která rozšířila svůj program pandemického nouzového nákupu o 600 miliard EUR, což bylo více, než se očekávalo.

Dolar na konci týdne posiloval díky velmi pozitivními a neočekávanými zprávami o vývoji na trhu práce. Namísto nárůstu nezaměstnanosti na téměř 20%, jak se očekávalo, americká míra nezaměstnanosti klesla na 13,3% ze 14,7% v předchozím měsíci. Pozoruhodná byla také změna počtu vytvořených pracovních míst a rozdíl mezi konsensem a skutečným počtem, který činil kolem 10 milionů. To naznačuje, že zmírnění restriktivních opatření má mnohem větší pozitivní účinek na trh práce tím, že umožňuje opětovné nábory zaměstnanců. To dává naději na rychlejší zotavení, ačkoliv to byl jen první, a také pravděpodobně nejjednodušší, krok. Nadcházejícím čtením z trhu práce tak dostávají ještě větší význam.

Tento týden by se pozornost měla soustředit hlavně na USA. Klíčovou událostí je zasedání FOMC, které proběhne ve středu večer. I když neočekáváme další uvolňování měnové politiky, pro americký dolar budou důležité informace o možných dalších krocích FEDu a jejího posouzení stavu a vyhlídek na ekonomiku.

Posilování koruny se zastavuje

Česká koruna zakončila minulý týden značným posílením vůči euru, v posledních dnech jsme již byli svědky stabilizace páru EUR/CZK (viz. Obr. 2). Věříme, že to souvisí s velkou mírou nedávného posílení – v posledních třech týdnech kurz EUR/CZK klesl asi o 4%. Toto pozastavení posilování není ojedinělé jen pro korunu – mnoho dalších měn rozvíjejících se trhů, včetně regionálních, buď zpomalilo své posilování, úplně jej zastavilo, nebo dokonce poněkud oslabilo.

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (01.06.20 – 09.06.20)

Zdroj: Bloomberg Datum: 09.06.20

Klíčová ekonomická čtení z České republiky zveřejněná v posledních několika dnech ukazují na prudký pokles spotřebitelských výdajů a průmyslové výroby v nejhorších měsících pandemie. Maloobchodní tržby prudce spadly a meziročně klesly o 21,2%, taženy dolů slabým prodejem automobilů. Data ale i tak vykázala pozitivní překvapení oproti konsenzu. Na druhou stranu průmyslová produkce spadla, meziročně klesla o 33,7%, tažená dolů slabým automobilovým sektorem a to byl, oproti očekávání, horší výsledek.

Je však třeba poznamenat, že údaje odrážejí situaci v Evropě v nejhorším měsíci pandemických opatření, tedy květnová čtení z Eurozóny i z České republiky mohou naznačit, že se situace během rozvolňování karanténních opatření skutečně zlepšuje. Český výrobní PMI v tomto měsíci, zveřejněný minulý týden, vykázal opětovné oživení na 39,6 z 35,1 v dubnu. To je stále číslo vykazující pokles, ale dává naději ohledně budoucnosti tohoto sektoru.

Vláda rovněž podporuje oživení ekonomiky – nedávno schválila návrh navýšení schodku rozpočtu na 500 mld. Kč, aby podpořila ekonomiku bojující s dopady koronaviru. Pokud bude návrh schválen parlamentem, bude to třetí navýšení plánovaného schodku, který byl původně stanoven na pouhých 40 mld. Kč. Je však pravděpodobně poslední navýšení. Ministryně financí Alena Schillerová je pevně přesvědčena, že letošní rozpočet nebude dále upravován.

Klíčovým údajem z České republiky bude tento týden inflace, která vyjde ve středu. Konsenzus Bloombergu očekává, že index spotřebitelských cen, v porovnání s 3,2% nárůstem v předchozím měsíci, vykáže za květen meziroční růst 2,6%, .

 

SDÍLEJTE