Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Volatilní akciové trhy způsobily odliv investorů do méně rizikových zemí

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 května 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Další týden výprodejů rizikových aktiv měl na měnové trhy předvídatelný dopad.

V
čele týdenního žebříčku výkonnosti se umístil japonský jen, následovaný americkým dolarem. Evropská měna opět stagnovala a komoditní měny jako norská koruna a australský dolar prudce oslabily. Měny rozvíjejících se trhů klesly vůči americkému dolaru, ačkoli vůči euru nadále lehce posilují, což je známkou toho, že rostoucí ceny komodit jsou stále hnacím faktorem měnových burz.

Klíčovou otázkou je, do jaké míry se centrálním bankám podaří vrátit inflaci na cílovou hranici, aniž by vážně poškodily ekonomický růst. Důležité ekonomické údaje, jako jsou úterní maloobchodní tržby v USA, budou ještě nabývat na významu. Tento týden bude na data chudý, a proto bude v centru pozornosti komunikace představitelů centrálních bank. Kromě řady řečníků z ECB sledujme zveřejnění dubnového zápisu z jednání ECB. Mezitím budou pro libru klíčová středeční čísla inflace ve Spojeném království.

CZK

Česká koruna byla minulý týden jako na horské dráze. Ve středu se po potvrzení, že novým guvernérem ČNB bude Aleš Michl, prodávala, aby se následující den po intervenci ČNB odrazila ode dna. Nakonec se jí za celý týden podařilo posílit a překonat své regionální protějšky.

Údaje o inflaci z minulého týdne překvapily pozitivně, když růst cen v dubnu dosáhl neuvěřitelných 14,2 %. Jádrová inflace se vyšplhala na 12,8 %, což je její nejvyšší úroveň v historii. Překvapivé údaje v Česku odpovídají regionálnímu vzorci, kdy všechny námi sledované země střední a východní Evropy vykázaly v dubnu růst cen mnohem vyšší než očekávaný. Přestože se pravděpodobně blížíme k vrcholu inflace, údaje mohou donutit ČNB, aby na příštím zasedání, ještě před začátkem Michlova funkčního období jako guvernéra, opět zvýšila sazby. Přesnou předpověď se však dozvíme až po zveřejnění údajů inflačních čísel za květen.

Klíčová ekonomická čísla pro tento týden – údaje PPI – byla zveřejněna již dnes a ukázala silnější než očekávaný růst cen výrobců v dubnu. To může dále přispět k argumentaci pro červnové zvýšení cen. V následujících dnech budeme nadále čekat na informace o personálních změnách v bankovní radě ČNB. Od nich se bude odvíjet míra jestřábího postoje banky počínaje červencem.

EUR

Kvůli absenci údajů se obchodníci minulý týden zabývali otázkami, jako jsou dodávky zemního plynu a jejich vliv na průmyslovou výrobu. Údaje o rizikovém sentimentu nebyly dobré, ale informativnější indexy PMI nadále rostou. Je těžké predikovat recesi, když se kompozitní index pohybuje vysoko nad 55 (50 značí rovnoměrný výkon ekonomiky).

Jestřábí změna rétoriky ECB zatím společné měně nepomohla, ale myslíme si, že je otázkou času, kdy se tak stane. Vzhledem k tomu, že tento týden je na programu řada řečníků a zápis z dubnového zasedání, můžeme se dočkat příležitosti k posílení eura.

USD

Druhořadé ekonomické údaje z USA z minulého týdne výrazněji nezměnily obraz ekonomiky s plnou zaměstnaností, která se potýká s omezeními na straně nabídky, ale stále roste. Údaje o zpracovatelském průmyslu a maloobchodních tržbách, které budou zveřejněny tento týden, poskytnou nejnovější údaje o stavu americké ekonomiky, ale je nepravděpodobné, že by s nimi výrazněji pohnuly.

Obchodníci s měnami se budou nadále soustředit na výkyvy na dluhopisových a akciových trzích. Domníváme se, že prudký útěk do bezpečí se zdá být přehnaný a stabilizace na akciových trzích by mohla stačit k tomu, aby se americký dolar vzdal části svých nedávných zisků.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE