Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Zpráva o nezaměstnanosti v USA a posílení dolaru

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 srpna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Před klíčovou páteční zprávou o nezaměstnanosti z minulého týdne se měny obchodovaly v typické letní letargii, protože mnoho obchodníků je na dovolené. Navíc nevznikly žádné důležité zprávy. Vše se změnilo v pátek odpoledne poté, co zpráva o nezaměstnanosti v USA poskytla důkaz, že oživení americké ekonomiky je na cestě. Výnosy amerických státních dluhopisů prudce vzrostly a investoři se v reakci na to vrhli na americký dolar. Zelená bankovka byla jasným vítězem týdne a skončila na vyšší úrovni vůči všem měnám G10 kromě novozélandského dolaru, který posílil díky potenciálnímu zvýšení sazeb.

Pozornost se nyní upíná na středeční zprávu o inflaci v USA. Očekáváme další bombastickou zprávu s růstem měsíční inflace přesahujícím 5 % v celkovém i v jádrovém vyjádření. Velkou neznámou je, jak na zprávu zareaguje americký dolar a jak trh ocení reakci Federálního rezervního systému, který se zatím k inflačním tlakům staví poměrně vlažně.

CZK

Česká koruna v minulém týdnu pokračovala v posilování. Kurz EUR/CZK klesl na úroveň kolem 25,40. Na rozdíl od svých regionálních kolegů (zejména polského zlotého) měna téměř nereagovala na pozitivní zprávu z trhu práce v USA, která v pátek otřásla trhy. Toto chování je překvapivé, protože na přelomu února a března se vyprodávala v návaznosti na růst amerických výnosů a posílení dolaru. Podporuje to naše přesvědčení, že měny zemí, které zvyšují úrokové sazby, jsou odolnější vůči vnějším vlivům (zejména zvyšování sazeb v USA). 

Zpřísňování měnové politiky v Česku pokračuje. Česká národní banka minulý týden podle očekávání již podruhé zvýšila úrokové sazby a zvýšila tak základní dvoutýdenní repo sazbu na 0,75 %. Trh nacenil další dva pohyby do konce roku a my tento scénář také považujeme za poměrně pravděpodobný. Revidované prognózy ČNB se zdají být v souladu s jestřábím postojem banky. ČNB očekává, že oživení ekonomiky v roce 2021 bude mnohem silnější, než se očekávalo na jaře (3,5 % oproti 1,2 %). Koruna by měla být silnější s o něco vyššími sazbami na konci roku 2022, než se dříve předpokládalo. Nevidíme příliš důvodů, proč by koruna neměla zůstat silná a do budoucna dále posilovat, zejména s ohledem na jestřábí postoj ČNB a nedávnou odolnost měny vůči posilování amerického dolaru. Tento týden se pozornost upne k úterním údajům o inflaci za červenec. 

EUR

Letní útlum makroekonomických a politických zpráv v eurozóně dává prostor vyniknout zahraničním zprávám. Neočekáváme, že by se tento týden příliš lišil. Kromě průzkumu ZEW nám tento týden nic zajímavého nepřinese. Snížili jsme naše očekávání ohledně krátkodobého posílení eura, protože inflační tlaky v eurozóně nejsou oproti ostatním regionům tak výrazné. ECB tedy s jestřábí politikou nespěchá. 

USD

Zpráva o nezaměstnanosti v USA příjemně překvapila. Bylo vytvořeno téměř 1 mil. pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla mnohem více, než se očekávalo. Příjemně rostou i nominální mzdy. Kombinace většího počtu pracovních míst a vyšších mezd bude klíčovou kompenzací po vypršení dodatečných podpor v nezaměstnanosti schválených během pandemie. Silná zpráva o inflaci tuto středu by měla poskytnout další důkaz, že se americké ekonomice daří. Měnové a fiskální stimuly by tedy měly končit dříve, než se očekávalo. Politické překážky, které tomu brání, však znamenají, že inflace pravděpodobně zůstane vyšší déle, než Fed očekává. Reakce Fedu na toto téma bude pro měnové trhy klíčová.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE