Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Zvyšte bezpečnost svého počítače

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 června 2020

Autor
Mattew Hopper

V posledních měsících se zvýšil počet online podvodů skrze e-mailové účty. 

 

K
aždý z nás se více, či méně zabývá zabezpečením svého počítače, proto pro Vás následující postřehy nemusí být ničím novým, ale je vždy dobré si připomenout, že již nestačí jen aktualizovat antivirový software a nastavit si silná hesla pro všechny online účty.

Rádi bychom se s Vámi proto podělili o několik tipů jak zajistit bezpečnost Vašeho online prostředí.

Pokud máte jakékoliv podezdření, že byl Váš počítač, nebo e-mailové účty napadeny, obraťte se na své IT oddělení, nebo odborníka na kybernetickou bezpečnost, aby Vám pomohl problém vyřešit. 

 

1. Zkontrolujte svůj firewall

Pokud používáte počítač se systémem Windows, stačí přejít na ovládací panel a do vyhledávacího pole napsat „firewall“. Pokud je váš firewall zapnutý nebo připojený, je to tak správně. Pokud vlastníte Mac, klikněte na ikonu Apple na panelu nástrojů, přejděte na „Předvolby systému“, poté na „Zabezpečení a soukromí“ a poté na volbu „Firewall“.

Pokud budete mít zapnutý firewall, bude pro útočníky těžší napadnout Vaše zařízení a mohou se Vám vyhnout. Ujistěte se, že soubory sdílíte pouze v domácí síti. Pokud opravdu nepotřebujete, aby byly Vaše soubory viditelné pro jiné počítače, zcela deaktivujte sdílení souborů a médií.

2. Zálohujte svá data

Zálohování dat Vás chrání v případě poruchy počítače, výpadku nebo přepětí elektrického proudu. Toto Vám pomůže také v situacích, kdy se stanete obětí novějšího typu ransomware, který zašifruje Vaše citlivá data. Zálohu můžete provést ručně přenosem důležitých dokumentů např. na externí pevný disk.

3. Držte se dál od podezřelých webových stránek

Při návštěvě bankovních webů, zadávání údajů o kreditní kartě nebo přístupu k webové poště hledejte v adresním řádku zelený zámek a předponu „https://“ na začátku URL adresy. Při nakupování na webu, který dodává zboží ze zahraničí, buďte opatrní a neklikejte na odkazy, které Vám byly zaslány v e-mailových zprávách. Místo toho přejděte přímo na samotný web.

4. Vyhněte se nabídkám, které jsou příliš dobré na to, aby to byla pravda

Je známo, že některé weby lákají zákazníky úžasnými nabídkami, a jakmile získají informace o Vaší kreditní kartě, už o nich nikdy neuslyšíte. Vaše identita nebo citlivé údaje mohou být ohroženy a nedostanete produkt, který jste chtěli. Pokud to vypadá příliš dobře, než aby to byla pravda, nejspíš se jedná o podvod.

5. Neprozrazujte citlivé informace 

Dejte si také pozor na citlivé informace, které sdílíte. Neposkytujte informace o své kreditní kartě, pokud nedůvěřujete webové stránce, měli byste být také opatrní s profily na sociálních sítích. Sdílení informací, jako je jméno Vašeho domácího mazlíčka, nebo rodné příjmení matky, může vést ke krádeži identity. Pravděpodobně používáte stejné odpovědi na bezpečnostní otázky i na jiných webech.

6. Neotvírejte neznámé emaily

Nikdy neotvírejte e-maily z neznámých nebo podezřelých zdrojů a rozhodně nikdy neotvírejte žádné přílohy v nich obsažené. Musíte také dávat pozor na e-maily od lidí ve Vašem seznamu kontaktů, zejména pokud byl účet odesílatele zasažen. Pokud e-mail od někoho, s kým pravidelně komunikujete, obsahuje podezřelý nebo neobvyklý obsah, odstraňte jej a upozorněte tuto osobu, že by jeho účet mohl být v ohrožení. To Vám pomůže předcházet hackerským a phishingovým podvodům. 

Pokud si na svém účtu Ebury Online všimnete podezřelé aktivity nebo jste se stali obětí podvodu, zašlete e-mail na adresu [email protected] nebo navštivte naši stránku o podvodech, kde naleznete další informace.

 

SDÍLEJTE