Posilování koruny pokračuje, počet nakažených se snižuje

( )

Minulý týden FED zopakoval svůj pro-inflační postoj, když předseda Powell trval na tom, že sazby zůstanou na nule, i když inflace překročí cílenou hranici.

Státní dluhopisy pokračovaly ve výprodeji, protože tržní očekávání inflace vzrostla. Pozoruhodné je, že riziková aktiva a měny rozvíjejících se trhů vzaly události relativně dobře. Zejména latinskoamerické měny zakončily týden vůči americkému dolaru výše. Toto znovu potvrzuje náš názor, že dolar bude mít potíže s posílením (navzdory vyšším výnosům dluhopisů v USA). Postoj Federálního rezervního systému k inflaci znamená, že je těžké odhadnout budoucí vývoj.

Středem pozornosti pro tento týden bude i nadále pohyb výnosů dluhopisů v USA. Vzhledem k pomalému zavádění vakcín a obnovenému lockdownu ve Francii, nebudou mít středeční PMI eurozóny výrazný vliv. V pátek očekáváme zprávu o inflaci PCE v USA za únor.

CZK

Česká koruna minulý týden posílila a pár EUR/CZK skončil těsně nad hranicí 26,00. Reaguje tak na zlepšení údajů o epidemii v Česku. Sedmidenní klouzavý průměr nových případů se oproti nedávnému vrcholu snížil přibližně o 20%, a to navzdory výraznému nárůstu testů.

Tento týden nás čeká zasedání České národní banky. Je velmi nepravděpodobné, že by středa přinesla jakoukoli změnu v měnové politice. Zpřísnění monetární politiky však může přijít dříve, než se očekávalo. Nedávný pokrok v boji proti viru nám dává větší jistotu, že rok 2021 přinese alespoň jedno zvýšení úrokových sazeb.

EUR

Pomalá vakcinace v EU se za minulý týden ještě zhoršila. Většina hlavních evropských zemí se rozhodla přestat s podáváním vakcíny AstraZeneca na základě doporučení Evropské agentury pro léčiva (přestože měla minimální statistické důkazy).To zhoršilo krátkodobý ekonomický výhled. Míra přenosu naznačuje, že případy nyní exponenciálně rostou, a že je možné očekávat třetí vlnu v Evropě.

Kromě PMI by se čtvrteční summit EU měl zaměřit na zavedení vakcín.

USD

Zasedání FOMC minulý týden potvrdilo mimořádně holubičí postoj americké centrální banky. Předseda Powell trval na tom, že sazby zůstanou na nule, dokud nebude dosaženo maximální zaměstnanosti, a že prozatím budou jakékoliv inflační skoky považovány za dočasné a neovlivní měnovou politiku. Přestože další dva členové vidí nárůst sazby před koncem roku 2023, zbývající většina žádnou změnu sazeb nepředpokládá. Inflační očekávání vyhnaly ceny dluhopisů na nejvyšší úroveň od roku 2013.

Obrázek 1: Tzv. dot-plot očekávání vývoje sazeb členů FEDu [březen 2021]

Měnové trhy mohou ovlivnit páteční data o inflaci PCE. Myslíme si, že údaje o inflaci budou pro trh stále důležité, takže můžeme očekávat velké pohyby při jakémkoli překvapení směrem vzhůru.

Exit mobile version