Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR/USD a propad rizikových aktiv

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 září 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

I přes zasedání FOMC se minulý týden obchodoval pár EUR/USD v rozumných hranicích. Rozhodovací orgány očekávají stabilní úrokové sazby do roku 2023 a mají optimističtější pohled na ekonomické vyhlídky USA. I přes tyto vyhlídky není na trhu vidět nadšení.

Oproti minulému týdnu je začátek tohoto zajímavější. Jsme svědky prudkého výprodeje v hlavním měnovém páru EUR/USD a útěku před rizikem v důsledku obav vyvolaných COVID a potažmo zpřísněním bezpečnostních opatření (obr. 1). Evropské měny byly tímto faktem ovlivněny nejvíce.

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (14.09.20 – 22.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 22.09.20

Jelikož denní nárůst nových případů koronaviru v Evropě překonal předchozí rekord, začaly vlády zvažovat a v některých případech i prosazovat přísnější opatření proti šíření koronaviru. Španělsko zavedlo karanténní opatření v některých částech Madridu. V Německém Mnichově jsou nařízeny roušky na nejnavštěvovanějších místech. Vláda Spojeného Království doporučila svým občanům, aby pokud možno pracovali z domova a od čtvrtka nařídila zkrácení otevírací doby barů a hospod.

Přísnější karanténní opatření v evropských zemích a zvýšená pravděpodobnost jejich dalšího zpřísnění tlačí na evropská aktiva a podporuje výprodej rizikových aktiv. Toto bude s největší pravděpodobností jedním z klíčových témat pro trhy. Mezitím se tento týden také zaměříme na předběžná čísla PMI za září, která budou vydána ve středu pro většinu hlavních ekonomik a politické kroky a komentáře z obou stran Atlantiku.

Česká republika registruje více než 3 000 nových případů koronaviru

EUR/CZK zakončila minulý týden výše. Díky výprodeji koruny na začátku tohoto týdne, oslabila koruna na nejslabší úroveň od května. (obr. 2). Země zaznamenala jeden z nejprudších nárůstu nových případů koronaviru v Evropě. Ke konci minulého týdne dosáhly nové případy vrcholu nad 3 000, i když od té doby již poklesly.

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (14.9.20 – 22.9.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 22/09/20

Tento týden se kromě zpráv o koronaviru zaměříme na prohlášení ČNB po středečním zasedání měnově politické rady. Neočekáváme snížení úrokových sazeb, ale všechny signály ze strany banky, které by se mohly týkat potenciálních budoucích kroků a také hodnocení ekonomické situace bude zajímavé sledovat.

SDÍLEJTE