Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Ačkoli pandemie přetrvává, ekonomická data naznačují známky oživování

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

29 června 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Kurz USD/CZK se minulý týden příliš nezměnil, protože posuny na páru EUR/USD byly kompenzovány párem EUR/CZK (viz. Obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (22.06.20 – 29.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 29.06.20

Minulý týden lze rozdělit na dvě poloviny. První z nich přinesla určitý optimismus, protože předběžné údaje PMI z eurozóny, Velké Británie a USA vykázaly v červnu oproti předchozímu měsíci výrazná zlepšení. Většina indexů se ukázala silnější, i když ne o tolik jak se očekávalo v dubnu a květnu.

Druhá polovina však přinesla do obchodování určitou nervozitu, protože od středy se investoři začali více zaměřovat na alarmující počet onemocnění koronavirem v USA. Čísla vykazují vzrůstající tendence a skutečně znepokojivá je situace v řadě států, včetně států s klíčovým ekonomickým významem, jako jsou Florida, Texas a Kalifornie. Nejnovější zveřejněná data nevypadají příliš optimisticky – 26. června se v USA objevilo více než 45 tisíc nových případů, což je nejvyšší počet od začátku pandemie. To již v některých státech brzdí proces opětovného otevírání ekonomiky a mohlo by prohloubit ekonomické potíže, kterým země čelí.

Kromě informací o počtu nově nakažených koronavirem se trhy zaměří na ekonomická data, zejména ze Spojených států. Kromě dalšího zveřejnění čísel obchodních aktivit se budeme v úterý těšit na údaje o inflaci v eurozóně a také na americký trh práce. Vzhledem k tomu, že v pátek v USA začnou oslavy Dne nezávislosti, dostaneme zprávu o zaměstnanosti, tzv. NFP, již ve čtvrtek. Doplňkem budou tradiční žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

ČNB ponechává sazby beze změny naznačujíc, že není třeba používat nekonvenční nástroje

Česká koruna zakončila týden oslabením vůči euru (viz. Obr. 2).

Obrázek 3: Kurz EUR/CZK (22.06.20 – 29.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 29.06.20

Jak bylo očekáváno, Česká národní banka během minulého týdne ponechala úrokové sazby nezměněné. Tisková konference se zaměřila na zhodnocení současné situace a ekonomických vyhlídek ze strany banky, ale asi nejzajímavější byly komentáře Jiřího Rusnoka. Zmínil, že diskuse o nekonvenčních nástrojích jsou nyní „čistě hypotetické a teoretické“. Z rétoriky banky se zdá, že další významné uvolnění měnové politiky není a pravděpodobně nebude zapotřebí.

Tento týden v úterý bude zveřejněno finální čtení HDP za první čtvrtletí pro Českou republiku. Pravděpodobně však výrazně trhem cloumat nebude, protože v tomto okamžiku jde o velmi zastaralý údaj a navíc se jedná o revizi. Středeční červnové výrobní PMI pravděpodobně upoutá více pozornosti, jelikož popisuje nejnovější období. Očekává se, že vůči květnu dojde k výraznému nárůstu, podobným tempem, jaký jsme viděli v eurozóně.

SDÍLEJTE