Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar a komoditní měny posilují kvůli holubičím komentářům ECB

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

19 září 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Hlavní událostí minulého týdne bylo rozhodnutí Evropské centrální banky zvýšit úrokové sazby, u kterého však naznačili, že by mohlo být poslední.

C
eny komodit a úrokové sazby pokračují v růstu, protože investoři začínají počítat se zvýšenými státními výdaji a proinflačními tlaky. Klíčová desetiletá sazba amerických státních dluhopisů v pátek flirtovala s čerstvými 18ti letými maximy. Z této situace těžil dolar a měny rozvíjejících se trhů vyvážející komodity. Latinskoamerické měny září i v roce 2023 a v týdenním žebříčku se na předních místech umístily kolumbijské, mexické a chilské peso spolu s brazilským realem.

Velkými událostmi tohoto týdne budou zářijová zasedání Federálního rezervního systému ve středu a Bank of England ve čtvrtek. Na rozdíl od ECB panuje na trhu konsenzus, že FED ponechá sazby beze změny. Zdá se, že Bank of England sazby zvýší a je pravděpodobně jedinou centrální bankou G10, která není u konce cyklu zvyšování sazeb. Týden neobvykle nabitý údaji završí ve středu zpráva o srpnové inflaci ve Velké Británii a v pátek klíčové indexy PMI podnikatelské aktivity ve všech hlavních ekonomických oblastech.

Graf 1: Sledování devizové výkonnosti zemí G10 [vs. USD] (1 týden)

Datum: 18/09/2023

 

CZK

Česká koruna má za sebou špatný týden. Byla nejhorší měnou rozvíjejících se trhů a vůči euru oslabila o 0,7 %. V úterý kurz EUR/CZK poprvé od října loňského roku překonal hranici 24,60. Trhy čekají na snížení sazeb v Česku. Tyto dohady jsou povzbuzené agresivním snížením sazeb v Polsku. Koruna navíc není tak chráněná jako dříve, když ČNB upustila od intervenčního příslibu. Červencové údaje ukázaly o něco menší schodek, než se očekávalo, a pozitivní revizi čísla z předchozího měsíce.

Koruně zatím tento týden pomáhá centrální banka. Guvernér ČNB Michl se postavil proti tržnímu očekávání a naznačil, že aktuálně banka nemá v plánu uvolňovat monetární politiku. Po dnešním zveřejnění inflace PPI, která ukázala silnější tlaky na růst cen výrobců v srpnu, nás z domácích zpráv nic nečeká. Trhy čekají na zasedání ČNB, které je naplánováno na příští týden. Mezitím se trhy zaměří na zprávy zvenčí.

 

EUR

Evropská centrální banka se na svém zářijovém zasedání rozhodla pro kompromis mezi jestřábí a holubičí politikou. Zvýšila sazby o 25 bazických bodů a naznačila, že sazby jsou již na dostatečné úrovni. Domníváme se, že ECB může být příliš optimistická, protože přibývají známky stagflace (např. růst nákladů na práci) a indexy PMI jsou pesimistické. Trhy zcela nevyloučily možnost dalšího zvýšení sazeb a měnové swapy nyní predikují pouze 33 % šanci na další zvýšení o 25 bazických bodů do konce roku. Snižování sazeb by podle současných odhadů mělo začít v červnu 2024.

Tento týden se dozvíme nejnovější údaje o podnikatelské aktivitě v eurozóně. Očekávání jsou již nyní dosti pochmurná, což nás překvapuje, zejména když se po delší době začínají objevovat první pozitivní signály z Číny.

 

USD

Červencová zpráva o inflaci v USA přinesla minulý týden několik mírně negativních překvapení. Očekávalo se oživení celkové inflace v důsledku vyšších cen energií. Důležitý jádrový subindex překvapil růstem o 0,3 % meziměsíčně, což odpovídá přibližně 3,5 % meziročně. Toto představuje první zlom v dezinflačním trendu v USA za posledních šest měsíců.

Graf 3: Míra inflace v USA (2013-2023)

Zdroj: Eurostat: Datum: 18/09/2023.

Na změnu politiky FEDu to však pravděpodobně nestačí, a tak tento týden očekáváme nezměněné sazby v souladu s konsensem trhu a ekonomů. Klíčové bude, zda centrální banka oficiálně ukončí cyklus zpřísňování a zda se změní očekávání trhu, že cyklus snižování sazeb začne v polovině příštího roku. Předpokládáme, že FED si na listopadovém zasedání ponechá otevřené možnosti a opět zdůrazní, že snižování sazeb je ještě v nedohlednu. To by mohlo v druhé polovině týdne poskytnout dolaru určitou podporu pro růst.

SDÍLEJTE