Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar opět oslabuje pod vlivem slabých ekonomických údajů

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

27 června 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Riziková aktiva se celý minulý týden potýkala s problémy, protože globální ekonomický sentiment se změnil k horšímu.

I
ndexy PMI podnikatelské aktivity, které jsou zřejmě nejaktuálnějším ukazatelem ekonomické aktivity, překvapily poklesem zejména v eurozóně a oživily tak obavy z recese. Dolar obecně těží z nejistoty a averzi k riziku a minulý týden nebyl výjimkou. Dolar překonal všechny hlavní měny s výjimkou kanadského dolaru. Nejhůře si opět vedla turecká lira, protože trhy reagovaly na neuspokojivě malé zvýšení úrokových sazeb ze strany tamní centrální banky a poslaly liru na další rekordní minimum.

Tento týden je na nové údaje poměrně chudý. Pozornost trhů by měly upoutat dvě události. Na konferenci centrálních bankéřů ECB v Sintře vystoupí prezidentka Lagardeová a předseda FEDu Powell, kteří budou pod drobnohledem kvůli jakýmkoliv vodítkům ohledně budoucích kroků. Týden zakončí zpráva o inflaci v eurozóně za červen a jako obvykle budeme věnovat velkou pozornost subindexu jádrové inflace, která zatím nepolevuje.

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru výše a kurz EUR/CZK se nyní vrátil na úrovně ze začátku měsíce. Česká národní banka minulý týden podle očekávání ponechala sazby beze změny a po překvapivém zvýšení počtu hlasujících pro zvýšení sazeb v květnu se rozložení hlasů vrátilo na standardních pět ku dvěma.

ČNB si zachovala jestřábí tón a guvernér Michl se opět postavil proti tržním očekáváním za snížení sazeb. Domníváme se, že primárním účelem tohoto jestřábího tónu je podpora koruny. Při pohledu do budoucna se zaměříme především na údaje o HDP za první čtvrtletí. Vzhledem k tomu, že se jedná o finální úpravu, je nepravděpodobné, že by byl devizový trh silněji ovlivněn.

 

EUR

Špatné zprávy ohledně podnikatelské aktivity PMI z minulého týdne, které odpovídají hlubokému poklesu v průmyslovém sektoru, ukončily nedávné posilování eura. Nečekaný pokles zaznamenaly také indexy PMI ve službách a celkové číslo se pohybuje na hranici mezi kontrakcí a expanzí, což může naznačovat stagnující ekonomiku.

 

Obrázek 3: Indexy PMI v eurozóně (2020-2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, Datum: 26.06.2023

 

ECB se nyní nachází mezi dvěma mlýnskými kameny a čelí stagflaci. Navzdory zpomalení hospodářského růstu se od jádrová inflace za červen očekává (v pátek), že zůstane vysoko nad 5 %. Očekáváme, že ECB splní svůj slib a upřednostní boj s inflací. Další posílení eura však zřejmě bude muset počkat na jasné znamení, že ekonomika eurozóny je na dobré cestě ze stagnace.

 

USD

V týdnu s minimem amerických dat a zpráv, se dolar obchodoval na základě událostí v jiných zemích, zejména v pátek zveřejněného ponurého čísla indexu PMI v eurozóně. Zpomalující se globální ekonomika, rostoucí averze k riziku v kombinaci s FEDem, který ještě očividně neukončil zvyšování úrokových sazeb, je pro americký dolar příznivý. Pololetní vystoupení předsedy Powella v Kongresu nepřinesl žádné nové významné poznatky, ačkoli alespoň znovu zdůraznil, že snižování sazeb je ještě daleko a že v mezidobí může dojít k několika dalším zvýšením. Uvidíme, zda reálné údaje potvrdí vývoj, který vidíme v číslech PMI. Je však možné, že dolar vstupuje do stagnačního období, zatímco investoři čekají na další zprávy o inflaci a sdělení Federálního rezervního systému, aby posoudili, kolik zvýšení úrokových sazeb ještě zbývá do konce cyklu.

SDÍLEJTE