Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar posiluje v důsledku obav z inflace

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

13 června 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Riziková aktiva po celém světě prožila velmi obtížný týden.

Ú
daje o inflaci se stále zhoršují a centrální banky stále důrazněji varují před nutností jejího snížení. Úrokové sazby vyletěly nahoru po celém světě; zajímavé je, že tentokrát evropské sazby vzrostly více než americké, a to v reakci na jestřábí ECB. Nejvíce vzrostly sazby na evropských periferiích. Kvůli výprodeji na akciových trzích získal americký dolar opět status bezpečného přístavu pro investory a posílil vůči všem hlavním světovým měnám.

Událostí, kterou bude třeba na měnových trzích sledovat, bude zasedání Federálního rezervního systému (středa). V návaznosti na páteční nepříjemná čísla o inflaci v USA trhy oceňují 25% šanci na zvýšení o 75 b. b. Zasedání Bank of England bude také zajímavé. Trhy jsou rovnoměrně rozděleny mezi očekávání zvýšení o 25 a 50 bazických bodů. Všude se centrální banky připravují na válku s inflací a rychlost zvyšování sazeb v různých regionech bude v krátkém a střednědobém horizontu hlavním motorem pohybu měn.

CZK

Ačkoli se koruna vůči euru nakonec příliš nezměnila, byl pro ni minulý týden zajímavý.

Středa přinesla zvýšenou volatilitu, když prezident Zeman oznámil výběr tří nových členů bankovní rady ČNB. Dva jestřáby, kterým Zeman mandát neprodloužil byli Tomáš Nidetzký a Marek Mora. Nicméně trh zřejmě vnímal jmenování Evy Zamrazilové, Jana Fraita a Kariny Kubelkové jako méně „holubičí“, než se obával, protože koruna po tomto rozhodnutí dokonce posílila. To však může být také důsledkem mizející nejistoty a reakcí na jmenování dvou členů s předchozími zkušenostmi v představenstvu (Frait, Zamrazilová). Více o jejich názorech, a tím i o možném načasování obratu v politice, budeme moci říci po jejich nástupu do funkce 1. července.

Do té doby počítáme dny do nejbližšího zasedání ČNB, které se uskuteční příští týden. Zatím se argumenty pro výrazné zvýšení úrokových sazeb načítají. Poslední inflační číslo opět překvapilo, když růst cen dosáhl 16 %, což je nejvyšší úroveň od roku 1993.

EUR

Květnové zasedání ECB minulý týden ukázalo, že její jestřábí obrat nabírá na síle. Oznámila, že nákupy státních dluhopisů skončí 1. července, a co víc, učinila velmi neobvyklý krok a předběžně se zavázala ke zvýšení sazeb o 25 b. b. v červenci a o 50 b. b. v září. Kromě vysoké inflace se nyní ECB musí obávat i rozcházejícího se úročení pro země s větším zadlužením (tzv. periferní spready), které minulý týden výrazně vyletěly vzhůru. Z historického hlediska však periferní výnosy zůstávají poměrně nízké a centrální banka signalizovala, že přinejmenším prozatím má přednost boj s inflací.

Tento týden nejsou v eurozóně na programu žádné zprávy, které by hýbaly trhem, a tak se pozornost bude soustředit na červnové zasedání Federálního rezervního systému.

USD

Páteční údaje o inflaci z USA byly pro Federální rezervní systém jednoznačně špatnou zprávou. Hlavní údaj představoval další historické maximum posledních deseti let na úrovni 8,6 %, což nepotvrdilo očekávání trhu, že inflace dosáhla vrcholu již před několika měsíci. Jádrová inflace byla rovněž vyšší, než se očekávalo, a cenové tlaky se zrychlují i šíří dále. Zvláště znepokojivé je zrychlení inflace v oblasti bydlení, která bývá jednou z nejstabilnějších složek indexu.

Obrázek 1: Míra inflace v USA (2012 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 13.06.2022

Reakcí trhu bylo prodat vše a nakoupit americký dolar. Nyní je na Federálním rezervním systému, aby potvrdil velmi vysoká očekávání trhu. Ani zvýšení o 50 b. b. a jestřábí tisková konference nemusí stačit k udržení nedávného dolarového posílení.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE