Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar se po nedávném výprodeji odrazil

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

14 října 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

USD/CZK skončil minulý týden níže, k čemuž přispělo zvýšení kurzu EUR/USD i posílení české koruny v důsledku pozitivního sentimentu. Tento týden však vidíme částečně návrat zpátky, protože koruna oslabuje a dolar si také hledá prostor.

Jak se Trumpovo zdraví zlepšovalo, oslabující trhy byly naladěny spíše pozitivně vyhledem k vyhlídkám na jeho znovuzvolení. Zejména s ohledem na to, že po počátečních obavách z fiskálního balíčku přišel obnovený optimismus. Makroekonomická data z USA, která jsme obdrželi minulý týden, navíc poukazují na postupné zlepšování ekonomické situace navzdory pokračující pandemii. Nevýrobní PMI od ISM se v září neočekávaně vyšplhaly výše. Údaje o trhu práce byly smíšené, přičemž počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti rostly, ale průběžné nároky vykazovaly neočekávaně velký pokles o 1 milion.

„Minutes“ od Fedu a ECB minulý týden příliš nepřitáhly pozornost, ale v kontextu komunikace centrálních bank se i nadále zaměříme na viditelnou odchylku mezi inflačními údaji za Atlantikem – v USA se růst cen vrátil téměř na úrovně před pandemií, zatímco jádrová inflace v eurozóně nedávno poklesla na rekordně nízkou úroveň.

Tento týden se pozornost obrátí ze Spojených států do Evropy. Nejen kvůli druhé vlně pandemie, která pustoší kontinent, ale také kvůli summitu EU, který začíná v polovině týdne, což je důležitý časový bod jednání o brexitu. Přestože před několika týdny Boris Johnson pohrozil, že Spojené království odejde od stolu, pokud nebude dohody dosaženo do 15. října, nyní se zdá, že jde spíše o „měkký termín“, jelikož jednání poněkud pokročila. Je však pravděpodobné, že tento týden obdržíme další informace o stavu rozhovorů, což je důležité nejen pro Británii, ale také pro sentiment rizika v evropském kontextu.

 

Koruna klesá na nejslabší úroveň od května

 

Česká koruna minulý týden zakončila růstem vůči euru, ale opět méně než její regionální partneři. EUR/CZK dnes dosáhl 27,35, což je nejvyšší úroveň od května.

Nedostatečný výkon koruny vůči polskému zlotému a maďarskému forintu lze přičíst koronavirové situaci v zemi. Počet nových případů koronavirů v celém regionu roste, ale podle čísel je situace v České republice horší než v jiných středo a východoevropských ekonomikách. Na základě počtu obyvatel je nedávný nárůst počtu případů v Evropě nejhorší.

Počet případů nově pozitivních v pátek vyskočil na více než 8,6 tisíce, což je více než dvojnásobek předchozího rekordu. V současné době se jejich počet snížil na 3–5 000 denně, ale v zemi s přibližně 10 miliony obyvatel jsou to čísla stále velmi vysoká. Zhoršení pandemie vyústilo v přijetí nových opatření k boji proti šíření viru. Opatření, která vstoupí v platnost ve středu, zahrnují zavírání škol (kromě mateřských škol), restaurací, barů a klubů i omezení veřejných shromáždění. Jsou stanoveny tak, aby trvaly do listopadu, ale některá opatření by mohla být prodloužena v závislosti na epidemiologické situaci.

Kromě znepokojivých zpráv z fronty boje proti koronaviru byly prakticky všechny klíčové makroekonomické hodnoty zveřejněné v posledních několika dnech horší, než se očekávalo. Obzvláště znepokojivý je pokles průmyslové výroby, který byl v srpnu horší než v červenci, a to i přes nižší základnu v předchozím roce. Vyrovnané meziroční srovnání maloobchodních tržeb po dvou růstových měsících bylo také neočekávané a to ne zrovna vítaným směrem.

Kromě pondělního čtení růstu cen, které v září ukázalo mírný pokles inflace, je český ekonomický kalendář tento týden většinou prázdný. Myslíme si, že koruna bude pravděpodobně následovat široký tržní sentiment, s některými úpravami v závislosti na domácích zprávách o koronaviru.

 

SDÍLEJTE