Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar se vrací zpět, jelikož obchodníci upravují své pozice

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

16 května 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Prudký pohyb amerického dolaru vzhůru v minulém týdnu byl poněkud v opozici vůči očekáváním, protože údaje o inflaci a mzdách z USA musely pro Federální rezervní systém znamenat uklidnění a zároveň odpovídaly pomalému klesajícímu trendu inflačních tlaků.

D
ůvodem je pravděpodobně přenastavení pozice na trhu. Po neúprosném pohybu z úrovně pod paritou až nad 1,10 za dolar se ukazatele vyhouply na rekordně dlouhé (nákupní) pozice obchodníků v eurech, což je převis, který se bude muset vyřešit, než se euro odtud vydá směrem nahoru. Všímáme si, že na trzích převládla také averze k riziku, protože měkké údaje o čínské inflaci vyvolaly obavy o oživení světové ekonomiky. To vedlo k celkovému překonání výkonnosti bezpečných cenných papírů, zejména v amerického dolaru. Zatímco dolar rostl vůči všem ostatním měnám zemí G10, latinskoamerické měny pokračovaly ve svém dosavadním působivém posilování ze začátku tohoto roku. Mexické peso a brazilský real se znovu dostaly do čela výkonnostních tabulek tohoto týdne.

Nyní nás čeká nezvykle klidný týden, pokud jde o makroekonomické údaje, z nichž vyčnívá pouze dubnová zpráva o zaměstnanosti ve Velké Británii. Z hlediska monetární politiky nás však čeká nezvykle velký počet řečníků z FEDu, ECB a Bank of England, od nichž se bude očekávat, že objasní výhled svých institucí. Řada druhořadých ukazatelů ve světě bude také bedlivě sledována, aby se potvrdilo zjevné zpomalení ekonomické výkonnosti, které jsme zaznamenali v posledních několika týdnech.

 

CZK

Česká koruna byla v minulém týdnu zdaleka nejhůře se vyvíjející regionální měnou. EUR/CZK zakončila týden kolem úrovně 23,60, tedy blízko svých nejslabších úrovní ze začátku května.

Jedním z důvodů pohybu směrem dolů se zdá být výrazné ochlazení inflace. Celková inflace byla v dubnu vytištěna na úrovni 12,7 %, což je hluboko pod očekáváním (13,3 %) a 15 % v březnu. Navíc se zmírnila i jádrová inflace, a to na 10 %, což je nejnižší úroveň od ledna 2022. To podpořilo přehodnocení očekávání vývoje sazeb směrem dolů, přičemž investoři nyní na základě smluv FRA předpokládají snížení sazeb v příštích šesti měsících o zhruba 40 bazických bodů. Domácí ekonomický kalendář je tento týden poměrně chudý, zaměříme se proto především na zprávy ze zahraničí.

 

EUR

Euro se vrátilo do středu pásma, které v letošním roce doposud udržovalo, a to i přes výrazné zúžení úrokových diferenciálů ve vztahu k USA. Určitá slabost volatilních ekonomických ukazatelů z eurozóny, jako je německá průmyslová výroba a objednávky poněkud snížily pozitivní náladu, ale domníváme se, že hlavním motorem oživení dolaru bylo pokrývání krátkodobých pozic.

 

Obrázek 1: Průmyslová výroba v Německu (2017-2023)

Zdroj: Průmyslová průmyslová výroba v ČR, Datum: 15. 5. 2023

 

Tento týden by hlavním hybatelem eura měla být nekonečná řada projevů členů Rady ECB včetně prezidentky Lagardeové. Neočekáváme žádnou skutečnou změnu v tónu komunikace banky, přičemž Lagardeová pravděpodobně zopakuje, že banka zůstává v režimu „závislém na datech“. Za současného stavu trhy téměř plně počítají s dalšími dvěma zvýšeními sazeb ze strany Rady guvernérů o 25 bazických bodů v nadcházejících měsících, ačkoli další proinflační překvapení v údajích o inflaci v eurozóně by mohla zajistit, že se jedná o poněkud konzervativní odhad.

 

USD

Údaje o inflaci v USA za duben byly o něco slabší, než se očekávalo, což přispělo k upevnění názoru, že FED se zvyšováním úrokových sazeb skončil a na červnovém zasedání FOMC si dá pauzu. Stejným směrem se vyvíjí i pokles nejlepšího ukazatele amerických mezd (Atlanta Fed wage tracker), stejně jako jasný vzestupný trend týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti a uvolnění na trhu práce, které je patrné z ukazatelů otevřených pozic JOLTs.

 

Obrázek 2: Míra inflace v USA (2017-2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 15. 5. 2023

 

Tyto náznaky zpomalení největší světové ekonomiky prozatím vedou k rallye pokrývající krátké pozice na bezpečných trzích obecně, a zejména na americkém dolaru. Je možné, že si budeme muset počkat na květnové údaje o inflaci a červnová zasedání centrálních bank, než se trend poklesu amerického dolaru opět obnoví. Mezitím budou tento týden zveřejněny údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách, kterým by účastníci trhu mohli věnovat určitou pozornost.

SDÍLEJTE