Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Americký dolar se vrací zpět, jelikož se medvědí náhled na něj vytrácí

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 července 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Uváděli jsme, že posilování eura vůči dolaru vypadalo až příliš přehnaně a události na trhu v minulém týdnu náš názor potvrdily.

D
olar celoplošně posiloval bez ohledu na absenci konkrétních zpráv, což je známkou trendu, který je řízen spíše technickými faktory než fundamentem. Medvědí pohled na dolar v souvislosti s tím, jak se v USA začíná projevovat dezinflace, zajišťuje, že napjaté pozice investorů jsou náchylné k opětovnému růstu, a to se zřejmě minulý týden stalo. Dolar vzrostl vůči všem hlavním světovým měnám a také vůči většině měn rozvíjejících se trhů.

 

Jednou z jasných výjimek bylo kolumbijské peso, které nadále těží z velmi vysokých úrokových sazeb a je nyní nejvýkonnější měnou na světě v tomto roce. Tento týden bude nabitý zveřejňováním zásadních údajů a politických zpráv. Po středečním zasedání Federálního rezervního systému následuje ve čtvrtek zasedání Evropské centrální banky. U obou se všeobecně očekává zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. První z nich však může překvapit další pauzou, zatímco druhá má ještě co dělat. Hodnoty PMI podnikatelské aktivity pro tzv. G3 měny byly v pondělí rovněž v centru pozornosti, stejně jako zpráva o HDP za druhé čtvrtletí a PCE inflace ze Spojených států ve čtvrtek, resp. v pátek.

CZK

Česká koruna se minulý týden prudce vyprodávala, čímž zaostávala za většinou ostatních měn. EUR/CZK na začátku tohoto týdne bouřlivě překonala hladinu 24,0 a rozšiřuje svou ztrátu, což znamená, že se pár nyní vrátil na úrovně z přelomu roku. Pro korunu bylo nepříznivých několik faktorů. Obzvláště špatně nesla odraz amerického dolaru z minulého týdne a dále negativně reagovala na výprodeje eura po neuspokojivých údajích o PMI z eurozóny. Silnější koruně neprospívají ani lokální zprávy – v úterý viceguvernérka ČNB Zamrazilová v parlamentním výboru uvedla, že je otázkou, kdy by banka měla začít uvolňovat svou politiku.

Uplynulý týden byl z hlediska ekonomických údajů z Česka spíše neradostný. Inflace měřená indexem cen výrobců dosáhla v červnu 1,9 % a nijak neotřásla. Ani tento týden není, co se týče domácích dat, nijak nabitý. Pozornost by se měla soustředit na zprávy zvenčí, kterých bude dostatek, včetně politických zasedání Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky.

 

EUR

Evropská centrální banka se nadále potýká s celosvětovým inflačním problémem. Vyjdeme-li z jádrového indexu, dezinflační trend patrný v USA zatím Atlantik nepřekročil. Mírná revize inflačních čísel za červen směrem nahoru z minulého týdne potvrdila, že ECB má stále co dohánět, takže zvýšení sazeb o dalších 25 bazických bodů na jejím zasedání tento týden je v podstatě jisté.

Obchodníci budou bedlivě sledovat sdělení z tohoto zasedání, která budou klíčová pro reakci eura. Na rozdíl od červnového zasedání se domníváme, že Lagardeová na příštím zasedání nenabídne žádné jasné pokyny pro budoucí vývoj, přičemž ECB pravděpodobně zaujme přístup zcela závislý na datech. Pro společnou měnu bude před srpnovými prázdninami klíčové zejména balancování ECB mezi slábnoucím růstem a úporně vysokou inflací. Nedávné údaje byly velkým zklamáním, typickým příkladem jsou ranní čísla indexu PMI.

 

Obrázek 1: Indexy PMI v eurozóně (2020 – 2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, Datum: 24. 07. 2023

 

USD

Poslední středeční zasedání Federálního rezervního systému by mohlo přinést poslední zvýšení sazeb v současném cyklu zpřísňování, i když předseda Powell a spol. to pravděpodobně výslovně nenaznačí. Nejpravděpodobnějším výsledkem je další zvýšení o 25 bazických bodů, po kterém bude následovat mírně jestřábí rétorika, která však dosavadní narativ příliš nezmění. Na jedné straně se americké ekonomice nadále daří pozoruhodně dobře, na straně druhé výborné zprávy o inflaci znamenají, že FED může sundat nohu z plynu a počkat několik měsíců na další vývoj.

V případě, že FED přesune rozhodování o tom, kdy ukončí cyklus zvyšování úrokových sazeb a nechá ho až na další zasedání, pak by reakce dolaru mohla být nevýrazná. Naopak jakýkoliv náznak, že zvýšení sazeb v tomto týdnu může být poslední, by byl pro dolar jednoznačně medvědí signál. Pokud se hospodářský růst ve světě udrží na slušné úrovni, domníváme se, že tento holubičí obrat by umožnil postupný pokles dolaru vůči většině jeho hlavních protějšků.

SDÍLEJTE