Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

“Bezpečné měny” trpí, protože se na trh vrací optimismus

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

4 dubna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Typické korelace trhů se minulý týden prolomily poté, co nucené sloučení Credit Suisse s UBS dočasně rozptýlilo obavy ohledně evropského bankovnictví.

D
olar klesl vůči všem hlavním měnám s výjimkou japonského jenu, protože investoři se přiklonili k bezpečnějším měnám a znovu objevili chuť riskovat. Na trhu panuje stále větší shoda v tom, že nedávné úpadky bank byly způsobeny spíše jednorázovými faktory než systémovými problémy. Rozvíjející se trhy pokračovaly v růstu, v čele s latinskoamerickými trhy. Ty jsou v roce 2023 zatím nejvýkonnější, což je příjemným potvrzením našeho pozitivního postoje k tomuto regionu.

Pozornost trhu se přesouvá od bank zpět k ekonomickým údajům. Tento týden bude vzhledem k blížícím se svátkům skoupý na informace, ale pozornost se nepochybně zaměří na páteční zprávu o nezaměstnanosti v USA. Jinde by to měl být po čtvrtku relativně klidný týden s omezeným obchodováním. Bude zajímavé sledovat reakci na masivní snížení produkce ropy ze strany OPEC, které bylo oznámeno o víkendu, samozřejmě spolu s nárůstem cen ropy. Měny závislé na komoditách zatím zaznamenaly mírný růst, i když zisky zřejmě brzdí obavy z dopadu na vyšší inflaci.

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru výrazně výše (+0,9 %) a prodloužila tak své zotavení ze ztrát, které utrpěla v důsledku zvýšených obav o světový bankovní sektor. Korunu podpořila také jestřábí rétorika ČNB na jejím březnovém zasedání. Referenční sazba byla minulý týden podle očekávání ponechána beze změny, bankovní rada se však ohradila proti očekávání snížení sazeb a místo toho zdůraznila svou připravenost sazby zvýšit, „zejména pokud se zvýší riziko mzdově-cenové spirály“. Domníváme se, že pohyb sazeb směrem vzhůru je nepravděpodobný, a věříme, že jestřábí rétorika banky má jediný cíl – podpořit korunu.

Tento týden se kromě neuspokojivých údajů o indexu PMI – 44,3 (stejně jako v únoru) dočkáme také únorových údajů o maloobchodních tržbách (středa), které zůstávají v meziročním vyjádření od května záporné, a průmyslové výrobě (čtvrtek), která zahájila rok poklesem. Doufáme v poněkud povzbudivější údaje, které by mohly mírně oddálit hrozbu recese, kterou ČNB předpokládá na rok 2023.

 

EUR

Nedávné údaje o inflaci v eurozóně ECB příliš nepomohly. Ačkoli celková inflace nadále klesá, je to do značné míry způsobeno prudkým poklesem cen energií, zejména zemního plynu, který byl zaznamenán od vrcholu v srpnu 2022. Oproti tomu jádrová inflace v březnu vykázala další rekordní hodnotu a její měsíční hodnota byla ve skutečnosti dvojnásobná oproti očekávání ekonomů. Tato klíčová metrika je nyní o neuvěřitelné 3 bazické body vyšší než sazby ECB, což prakticky zaručuje pokračování nedávného zvyšování sazeb.

 

Obrázek 2: Míra inflace v eurozóně (2013-2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, datum: 3. 4. 2023

 

Skutečnost, že bankovní obavy v eurozóně zřejmě zmizely, ponechává Evropské centrální bance v nadcházejících měsících dostatek prostoru k tomu, aby dohnala americký FED. Domníváme se, že mezi zvyšováním úrokových sazeb a vynikajícími zprávami přicházejícími z „probuzené Číny“ je cesta k dalšímu posilování eura volná.

 

USD

Ekonomika v USA přinesla minulý týden dvě dobré zprávy. Indexy PMI podnikatelské aktivity se silně odrazily ode dna, což přispělo k pocitu, že se americká ekonomika zatím zbavila obav z bankovního sektoru a pokračuje v růstu při velmi napjaté situaci na trhu práce. Únorová zpráva o PCE inflaci (oblíbeném ukazateli FEDu), přišla o něco mírnější, než se očekávalo. Celkové číslo se totiž zmírnilo na 5 %, což je nejnižší úroveň od září 2021.

 

Obrázek 3: PMI v USA (2020 – 2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, datum: 3. 4. 2023

 

Oba výše uvedené údaje přispěly k silnému růstu amerických akcií a oslabení amerického dolaru, protože se obrátily toky bezpečných měn. Příznivá páteční zpráva o nezaměstnanosti by mohla zpečetit dohodu o konečném zvýšení sazeb FEDu o 25 bazických bodů na jeho květnovém zasedání. Domníváme se však, že k přesvědčení trhů o dalším zvyšování sazeb po tomto datu by bylo pravděpodobně zapotřebí mimořádně silného souboru údajů, zejména o mzdách.

SDÍLEJTE