Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dluhopisové výnosy klesají, měny rizikovějších trhů posilují

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 dubna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Poněkud nečekané snížení výnosů amerických dluhopisů minulý týden spolu s velmi silnými ekonomickými údaji podpořil obecně riziková aktiva, včetně akcií, komodit a půjček.

D
olaru se nepřekvapivě nedařilo, a tak klesl vůči všem měnám G10 i hlavním měnám rozvíjejících se trhů. Posílení cen ropy a mědi se ukazuje jako obzvláště příznivá pro latinskoamerické měny a rubl, kterému se podařilo takto potlačit oznámení o nové várce amerických sankcí vůči Rusku.

Tento týden bude hlavní pozornost věnována euru. ECB se sejde ve čtvrtek. Neočekávají se žádné změny v politice a trhy se opět zaměří na komunikaci, zejména pokud jde o program nákupu státních dluhopisů PEPP. V pátek pak budou vydány první dubnové průzkumy PMI o podnikatelské činnosti. Půjde o první vážnou zkoušku rodícího se posilování eura, protože se jedná o nejdůležitější ukazatele ekonomické aktivity v eurozóně.

CZK

Česká koruna minulý týden dále posilovala, podporována nižšími výnosy USA, pozitivním sentimentem vůči evropským aktivům a zlepšením zpráv o koronaviru z Česka. Sedmidenní klouzavý průměr nových případů COVID je v současné době na nejnižší úrovni od začátku října a křivky úmrtí sledují podobný trend. Očkování se zrychlilo, stejně jako v EU, a země dosud distribuovala přibližně 23 dávek vakcíny na každých 100 lidí. Očekává se, že pokrok v oblasti očkování v EU se v příštích měsících dále zvýší, což umožní rychlejší opětovné otevření ekonomiky a sníží riziko dalšího blokování do budoucna.

Ekonomických dat z České republiky nebylo mnoho. Ukázalo se, že inflační čísla z minulého týdne zůstaly poněkud pod očekáváním, ale měnou neotřásly. Vzhledem k tomu, že domácí ekonomický kalendář je tento týden podobně prázdný, budeme se i nadále zaměřovat na vývoj pandemie koronaviru.

EUR

Nedávné snížení výnosů ECB vítá, protože se snaží udržet finanční podmínky na velmi vstřícné úrovni. V důsledku toho neočekáváme velké změny v komunikaci ECB na čtvrtečním zasedání. Očekáváme, že paní Lagardová přednese nezávazné výhledy ohledně dalšího směřování nákupu státních dluhů PEPP.

PMI indexy tedy zůstanou hlavní událostí týdne. Většina očekává, po překvapivé silných číslech z minulého měsíce, ústup, ale je možné, že podniky již vidí postupné zlepšení díky zmírňování opatření vlád a mohli bychom vidět překvapení vzhůru, které by poskytlo podporu pro nedávné oživení eura.

USD

Paleta působivých ekonomických údajů ze Spojených států neměla očekávaný dopad na americké výnosy, které se ve skutečnosti stáhly zpět, takže za desetiletý státní dluhopis zaplatíte pouze 1,6%. Obecně došlo k mnoha pozitivním překvapením, včetně inflace, nezaměstnanosti, zahájených staveb a obrovského skoku v maloobchodním prodeji, což je další známka rostoucí poptávky. Dolar se prodal v důsledku rostoucí celosvětové chuti k riziku a nižších výnosů dluhopisů.

Očekáváme, že tento týden, s většinou data druhého řádu, dále potvrdí sílu oživení USA. Americké výnosy budou jazýčkem na misce vah, ale očekáváme i pokračující sílu dat, která by mohla zůstat na pozitivních hodnotách.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na Spotify, Google Podcast, Apple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE