Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar dále posiluje, vrací se obavy z inflace

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 února 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Lednová zpráva o inflaci CPI z USA obsahovala vše, co si Federální rezervní systém nepřeje vidět.

T
rhy jsou překvapeny ze stoupajícího celkového i jádrového inflačního indexu v USA. Dezinflační trend, který jsme pozorovali po většinu roku 2023, narazil. Růst cen přitom stoupá dále nad úrovní 4 %. Dluhopisy po celém světě prudce klesly, stejně jako riziková aktiva. Ta však do konce týdne většinu svých ztrát umazala. Dolar patřil k nejvýkonnějším měnám mezi hlavními měnami, ale vzhledem ke zprávám o inflaci bylo posílení překvapivě mírné, neboť zelená bankovka vzrostla pouze o necelé 1 % vůči všem svým protějškům z G10.

Tento týden bude z hlediska makroekonomických zpráv relativně klidný až do čtvrtka, kdy budou zveřejněny únorové předběžné indexy PMI podnikatelské aktivity ve Spojených státech, Velké Británii a v eurozóně. Týden doplní řada řečníků z FEDu a klíčový projev člena bankovní rady ECB Schnabela o inflaci. Obecněji řečeno, po nepříjemném překvapení z tohoto týdne budou obchodníci nervóznější v souvislosti se zveřejněním jakýchkoli dalších inflačních čísel nebo ukazatelů ve světě.

CZK

Česká koruna se minulý týden opět umístila na konci žebříčku středoevropských měn, když se vůči euru prodávala o 0,8 % níže. Koruna utrpěla dalším rozšířením tržních očekávání ohledně snižování sazeb mezi Českem a hlavními zeměmi, protože inflace v USA i v Česku překvapily. Celková míra inflace v Česku v lednu klesla z 6,9 % na 2,3 % a byla výrazně nižší než očekávaných 2,9 %. Poprvé od poloviny roku 2021 se tak nachází v rámci cíle centrální banky (2 % ± 1 %.). Jádrová inflace se rovněž zmírnila a v lednu dosáhla 2,9 %, což je její nejnižší úroveň od dubna 2020.

Graf 1: Inflace měřená indexem spotřebitelských cen v České republice (2018-2024)

Zdroj: Bloomberg, datum: 19. 2. 2024

 

Vzhledem ke snižujícím se obavám z inflace v České republice trhy počítají s dalším uvolněním měnové politiky a v příštích 12 měsících očekávají snížení sazeb o více než 300 bazických bodů. Krátce po zveřejnění údajů o inflaci však guvernér ČNB Aleš Michl signalizoval, že ČNB „zůstane jestřábí“, a varoval, že jak deficit veřejných financí, tak oslabení koruny jsou proinflačními riziky. Vzhledem k tomu, že údaje jasně ukazují holubičím směrem a nadstandardní snižování sazeb se v příštích měsících jeví jako stále oprávněnější, jsme ohledně koruny méně optimističtí. Stále si myslíme, že by česká měna měla část svých ztrát získat zpět. Nemyslíme si ale, že by se kurz EUR/CZK v dohledné době vrátil k úrovni 24,5, kterou jsme jí dříve vytyčili. Tento týden by se pozornost měla zaměřit na zprávy zvenčí.

 

EUR

Prosincová průmyslová výroba v eurozóně přinesla vzácné pozitivní překvapení a poprvé od března 2023 oproti předchozímu roku vzrostla (po očištění o počet pracovních dnů).

Pokud se čtvrtečním indexům PMI podaří oproti chmurným očekáváním překvapit směrem vzhůru, mohli bychom být svědky toho, že euro vůči americkému dolaru vytvoří dno někde kolem úrovně 1,07. Trhy jsou nyní rozděleny 50/50 mezi předpovědi prvního snížení sazeb na dubnovém a červnovém zasedání v tomto roce.

 

USD

Když se podíváme do doby před několika týdny, zdá se těžko uvěřitelné, že trhy počítaly se snížením úrokových sazeb Fedu v březnu. Od té doby americká ekonomika opět zrychlila a inflace se odrazila ode dna. Náš oblíbený ukazatel inflace, tříměsíční anualizovaný průměr jádrového indexu spotřebitelských cen, je nyní pevně zpět nad 4 % a již více než šest měsíců má rostoucí trend.

Graf 2: Inflace spotřebitelských cen v USA (2019-2024)

Zdroj: Bloomberg, datum: 19. 2. 2024

Trhy prozatím odsunuly stanovení ceny prvního úplného snížení až na červen. I to se jeví jako rozumný výhled, pokud nedojde k dalším překvapením v údajích o inflaci.

SDÍLEJTE