Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar klesá kvůli nízkému počtu vytvořených pracovních míst v USA

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

11 května 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Mnohem slabší zpráva o pracovní síle přerušila sled pozitivních ekonomických zpráv z USA a oslabila dolary proti téměř každé hlavní měně na světě.

V
ýnosy dluhopisů klesly a komodity opět prudce vzrostly. To způsobilo posílení měn závislých na komoditách. V G10 se švédská koruna společně s australským a novozélandským dolarem dostala na první místo v tabulce a posílili téměř o 2% vůči americkému dolaru. Na rozvíjejících se trzích razantně posílil brazilský real o téměř 4%. Důvodem je zlepšení tamní kovidové situace.

Tento týden budeme věnovat pozornost zprávě o inflaci v USA za duben. Další zvýšení inflace po březnovém nárůstu by byla nepříjemná zpráva. Obzvláště po přírůstku pracovních míst z minulého týdne. Omezená nabídka by se tak přinejmenším z krátkodobého hlediska jevila jako obrovský problém. Nezdá se, že by výsledky skotských voleb nasměrovaly libru k oslabení, což naznačuje, že nezávislost není pro Spojené království považována za riziko ve střednědobém horizontu.

CZK

Koruna minulý týden prudce posílila. Dokonce se stala nejvýkonnější regionální měnou a jednou z nejvýkonnějších měn na celém světě. Kromě oslabení dolaru a pozitivního sentimentu vůči evropským aktivům koruna těžila z jestřábí rétoriky České národní banky. Přes významnou a poměrně překvapivou revizi prognózy HDP směrem dolů (z 2,2% na 1,2% v roce 2021) a revizi prognózy inflace směrem nahoru (z 2% na 2,7% v roce 2021) zůstaly prognózy úroků a kurzů prakticky nezměněny. To potvrdilo naše očekávání ohledně normalizace měnové politiky v nadcházejících měsících. Důležitější zprávou je, že guvernér ČNB Jiří Rusnok potvrdil zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Věříme, že do konce roku je možné očekávat zvýšení dokonce dvoj nebo trojnásobné. Toto prostředí by mělo být pro korunu pozitivní a nadále očekáváme posilování měny po zbytek roku.

Z krátkodobého hlediska se tento týden zaměříme na zprávy ze zahraničí. Budeme ale také sledovat úterní inflační čísla, u kterých se očekává nárůst. Zprávy týkající se COVID jsou také důležité, ale vzhledem k pozitivnímu pokroku nebudou pravděpodobně hýbat trhem.

EUR

Zpráv z eurozóny nebylo mnoho. Obecně byly pozitivní. Německý maloobchodní prodej překvapil pohybem směrem vzhůru, což naznačuje, že očekávané dohánění ekonomik USA a Velké Británie, může být konečně tady. Pokroku bylo také dosaženo v politické rovině a pandemické programy EU se posunuly blíže k jejich spuštění, což by mělo poskytnout pevnou půdu pro růst ekonomiky od druhé poloviny roku.

Euro reagovalo hlavně na slabé zprávy o mzdách z USA a za celý týden silně posilovalo, což je trend, který očekáváme také ve střednědobém horizontu.

USD

Velmi negativní zpráva o mzdách z USA kontrastuje s řadou pozitivních zpráv a způsobuje cenové tlaky v napjatých dodavatelských řetězcích. Je možné, že velkorysé dávky v nezaměstnanosti a neochota podniků nabídnout vyšší mzdy ekonomikou vysilují dočasně zpomalují přijímání pracovníků nových. Pokud je toto pravda, měl by se tento problém vyřešit sám v příštích několika měsících.

V krátkodobém a střednědobém výhledu zůstáváme velmi pozitivní na ekonomický vývoj v USA. V příštích několika týdnech však budeme věnovat velkou pozornost ukazatelům trhu práce. Náš názor, že cesta nejmenšího odporu americkému dolaru je dolů, mezitím minulý týden získala silné oprávnění.

Obrázek 1: Výkon NFP(zpráva o zaměstnanosti) v USA (2020–2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 10.05.2021

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE