Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar opět posiluje, vrací se obavy z inflace

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 října 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Krize na Blízkém východě má (prozatím) zanedbatelný dopad na obchodování hlavních měn, které se nadále řídí především čísly o inflaci a komunikací centrálních bank.

Z
ářijová zpráva o inflaci v USA ukázala známky zastavení klesajícího trendu a americké sazby se odrazily vzhůru, což s sebou přineslo i růst dolaru vůči většině světových měn. Hlavní výjimkou byly latinskoamerické měny, které nadále těží z vyšších cen ropy. Polský zlotý mezitím v neděli večer vyskočil po výsledcích voleb, v nichž zvítězily opoziční strany preferované Evropskou unií.

Zprávy centrálních bank ani nové ekonomické zprávy pravděpodobně tento týden trhy nepohnou. Hlavní událostí zemích G10 budou představovat údaje z britského trhu práce (úterý) a inflace (středa) a také japonská inflace (pátek). Projevy představitelů centrálních bank z Federálního rezervního systému, Evropské centrální banky a Bank of England mohou tento týden také poskytnout tolik potřebný vhled do uvažování centrálních bank.

CZK

Česká koruna byla již druhý týden po sobě měnou s nejhorší výkonností mezi měnami střední a východní Evropy. Tento týden dostala hned dvě rány – obě kvůli inflaci. První z nich byla v úterý zpráva o mnohem výraznějším než očekávaném poklesu české inflace. Celková inflace klesla z 8,5 % na 6,9 %, zatímco jádrová inflace se snížila z 6 % na 5 %. Tato čísla jsou velmi povzbudivá a podporují představu, že snížení sazeb v Česku je za dveřmi. Pravděpodobně zmírní pochybnosti v bankovní radě ČNB a myslíme si, že zahájení cyklu snižování sazeb v listopadu se nyní zdá být ještě pravděpodobnější.

Druhý zásah přišel zpoza Atlantiku. Americký dolar získal překvapivě silnou podporu z nepatrně vyššího údaje o inflaci, který tlačil na korunu a řadu podobných měn. Méně nabitý ekonomický kalendář v Česku věští, že tento týden by mohl konečně přinést klid pro utrápenou korunu.

Graf 1: Inflace spotřebitelských cen v České republice (2020 – 2023)

Zdroj: Bloomberg, Datum: 16/10/2023

 

EUR

Hlavní zprávou minulého týdne z eurozóny byla další nepříznivá zpráva o průmyslové výrobě za srpen, která vykázala prudký pokles. To příliš nepomáhá rozptýlit názor o evropské stagflaci, protože výroba se zastavuje a inflace klesá zpět pomalým tempem. Záznam z posledního zasedání ECB se také nesl v poněkud holubičím tónu. Zářijové zvýšení sazeb bylo „těsné“ a neexistují přesvědčivé důkazy o tom, zda je nutné další zpřísnění. Celkově se nejedná zrovna o typ komunikace, který by naznačoval, že aktéři stanovující sazby jsou otevřeni dalšímu zvyšování.

Euro se navzdory pochmurným zprávám drželo a týden vůči dolaru zakončilo téměř beze změny. To potvrzuje náš názor, že současné úrovně oceňují velmi negativní scénář pro eurozónu a je možné, že jakákoli pozitivní překvapení by mohla mít na euro značný vlv.

 

USD

Kritická zářijová zpráva o inflaci byla sice hlasitá, ale celkově poskytla Federálnímu rezervnímu systému jen málo útěchy. Řada základních ukazatelů cen služeb nenarostla, což poukazuje na druh přilnavé inflace, takže je nejisté zda inflace polevuje. Náš oblíbený barometr (tříměsíční meziroční jádrová míra inflace) opět vzrostl, což je velmi znepokojivé.

Graf 2: Míra inflace v USA (2013-2023)

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 16/10/2023

V návaznosti na tyto údaje dluhopisové výnosy vzrostly, a to navzdory nepokojům na Blízkém východě, což obecně podporuje americký dolar. Tento pozitivní efekt byl poněkud kompenzován obecným pocitem představitelů FEDu, že nedávné varování možného zvýšení dlouhodobých sazeb vyděsilo trhy, což snížilo potřebu dalšího zvyšování sazeb. Členové FOMC Bostic, Jefferson a Logan naznačili, že se domnívají, že cyklus zvyšování sazeb je u konce, a na konci týdne futures opět přiřazovaly pouze 33% pravděpodobnost, že FED do konce roku zvýší sazby o dalších 25 bazických bodů.

SDÍLEJTE