Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje kvůli nižší inflaci v USA

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 listopadu 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden konečně přišla zpráva, na kterou trhy zoufale čekaly.

I
nflace v USA vyšla nižší, než byl předpoklad, americké výnosy klesly nejvíce od dob pandemie a riziková aktiva po celém světě posílila. Dolar zažil jeden z nejprudších dvoudenních propadů v historii, když se propadl o téměř 6 % (vůči japonskému jenu) až po necelá dvě procenta (vůči kanadskému dolaru, druhému nejhoršímu výsledku týdne). Měny rozvíjejících se trhů rovněž posílily. Výjimkou byl brazilský real, kdy trhy brutálně reagovaly na Lulův projev, který naznačoval, že je nakloněn nekrytým výdajům ve stylu Trussové.

Tento týden se zaměříme na řadu zpráv o inflaci za měsíc říjen v několika zemích G10 včetně Švédska, Kanady, Spojeného království a Japonska. Chceme zjistit, jestli inflace dosahuje svého vrcholu, i když se domníváme, že pozitivní překvapení z USA z minulého týdne nelze extrapolovat na ostatní ekonomické oblasti. Pozornost budeme věnovat také dvěma plánovaným projevům prezidentky ECB Lagardeové. Prozatím se zdá, že neúnavné posilování dolaru dosáhlo svého vrcholu a dolar může začít oslabovat.

CZK

Ačkoli se v první polovině týdne zdálo, že koruna podlehla výprodeji, zlepšení nálady od čtvrtka umožnilo měně posílit. Klesající americké výnosy, snižující se šance na agresivní utahování politiky ze strany Fedu a výrazný tlak na americký dolar byly pro korunu (stejně jako pro ostatní měny rozvíjejících se trhů) dobrou zprávou. Koruně také pomohl i optimismus v souvislosti s uvolněním restrikcí v Číně.

Většina údajů z Česka byla minulý týden poměrně pozitivní. Pozornost byla upřena na zprávy o inflaci. Inflace v říjnu klesla na 15,1 % z 18 % v předchozím měsíci a byla mnohem nižší, než kdokoli očekával. Meziměsíční pokles o 1,4 % byl největší v historii. Místo zmírnění cenových tlaků však toto snížení odráželo opatření vlády zaměřená na ceny energií. Polovina kategorií měřených statistickým úřadem vykázala meziroční nárůst cen a obzvláště rozbujelá byla – stejně jako v ostatních zemích střední a východní Evropy – inflace potravin (25,1 % meziročně). Zpráva o inflaci pravděpodobně nezmění pravidla hry z pohledu ČNB, a tedy podporuje náš názor, že cyklus zvyšování sazeb již skončil. V dalších dnech se zaměříme především na zprávy zvenčí.

EUR

Minulý týden jsme z eurozóny nedostali žádné důležité zprávy, a tak se euro obchodovalo převážně na základě zahraničních novinek (zejména zpráva o inflaci v USA). Přesto jsme se dočkali několika projevů členů ECB, které se většinou nesly v jestřábím tónu a naznačovaly, že ve zvyšování sazeb nepoleví.

Uvolnění některých omezení COVID v Číně podpořilo evropský vývoz, a také podpořilo euro k téměř 4% růstu vůči dolaru. Tržní ceny evropských úrokových sazeb stále vidíme jako příliš nízké a neodpovídající ekonomické realitě a neúprosnému růstu inflace. Lagardeová má dvě příležitosti vysvětlit názor na zvýšení sazeb, jednu ve středu a druhou v pátek. Tento týden už poté nemá trhy v eurozóně příliš co popostrčit.

USD

Říjnová zpráva o inflaci byla dobrou zprávou a trhy ji jako takovou právem oslavovaly. Ceny zboží byly nižší, než se očekávalo, a drobně se snížila jádrová inflace i s celkovým číslem oproti předchozímu měsíci. Hlavní číslo nyní již několik měsíců klesá.

Graf 1: Míra inflace v USA (2012 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 14.11.2022

Tento týden bude z hlediska údajů z USA chudý, ale dočkáme se řady projevů z Fedu – očekáváme jich nejméně sedm. Trhy je budou dychtivě sledovat, aby se dozvěděly, jaký dopad bude mít zpráva o inflaci z minulého týdne na očekávání Fedu ohledně prosincového zvýšení sazeb a na sazbu Fed Funds.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE