Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje, nižší inflace značí konec zvyšování sazeb

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 července 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Velmi pozitivní překvapení v podobě nízké inflace v USA za červen zlepšilo výhled finančních trhů, protože se očekává, že Federální rezervní systém je velmi blízko ukončení cyklu zvyšování sazeb. Predikce úrovně amerických sazeb prudce klesla. Dolar ztratil pevnou půdu pod nohama vůči všem hlavním světovým měnám, protože investoři zajásali a riziková aktiva vzrostla. Vítězi týdne byly skandinávské měny a švýcarský frank, které podpořil nejen pokles dolaru, ale také rozsáhlé pokrytí krátkodobých aktiv.

R
eakce trhu na zprávu o inflaci byla zcela pochopitelná, i když si klademe otázku, zda dolar neklesl příliš hluboko a příliš rychle. Tento týden by mělo být letní obchodování na devizových trzích utlumené, nečekáme totiž žádná nová data. Zpráva o inflaci v Británii za červen, která vyjde ve středu, bude klíčová pro libru a euro. Uvidíme, zda se dezinflační trendy patrné ve Spojených státech brzy zopakují i v Evropě.

 

CZK

Česká koruna zažila úspěšný týden, když prudce posílila vůči výrazně slabšímu americkému dolaru a připsala si zisky i vůči euru. Pomohly jí vyhlídky na nižší sazby v USA, než se původně předpokládalo, a masivní posílení eura na měnovém páru EUR/USD.

 

Pokud jde o ekonomické údaje, minulý týden se pozornost soustředila na inflaci. Podle očekávání se růst spotřebitelských cen zmírnil z květnových 11,1 % na červnových 9,7 %. Dále se snížila i jádrová inflace, a to na 7,5 %. Pokles celkové inflace pod 10 % po 17 měsících, kdy se pohybovala v dvouciferných číslech, znamená symbolický průlom v boji země s inflací. Podněcuje nás to k myšlence, že ČNB bude muset brzy přehodnotit svůj přístup a obrátit kormidlo směrem k nižším úrokovým sazbám, zvláště když se zdá, že ostatní rozvojové země, včetně zemí střední a východní Evropy, se blíží ke snížení sazeb nebo již začaly s uvolňováním politiky. Tento týden nás toho moc nečeká, kromě středeční inflace PPI, která by měla vykázat pátý meziměsíční pokles v řadě. Pozornost by se proto měla soustředit na zprávy ze zahraničí.

 

Obrázek 2: Inflace spotřebitelských cen v České republice (2017 – 2023)

Zdroj: Bloomberg Datum: 17/07/2023

 

EUR

Dezinflační zprávy v USA posílily euro a tím se vymanilo z pásma, ve kterém se drželo po většinu roku 2023. Euro vystoupalo až nad úroveň 1,12 EURUSD, což je nejsilnější pozice od února 2022. Tento pohyb je pochopitelný vzhledem k očekávání snížení diferenciálu sazeb mezi USA a eurozónou. V souladu s našimi prognózami však sklíčenost kolem evropského růstu může představovat určitý protivítr v krátkodobém horizontu. Ekonomika eurozóny se v současné době nachází uprostřed recese a nedávné ekonomické údaje naznačují, že ve třetím čtvrtletí by mohlo dojít k dalšímu čtvrtletnímu poklesu HDP.

Dokud se nevyjasní stav ekonomiky eurozóny a pesimistická čísla PMI nebudou potvrzena nebo vyvrácena tvrdými ekonomickými údaji, může být pro euro v nejbližší době obtížné dále růst, zejména vzhledem k napjaté pozici na trhu. Významných údajů ze společného bloku je tento týden málo, kromě oznámení finální inflace, která vyjde ve středu.

 

USD

Červnová zpráva o inflaci potvrdila, že inflace v USA se pomalu, ale zřetelně ubírá správným směrem. Inflace zaostala za očekáváním jak v celkovém (3,0 %), tak v jádrovém indexu (4,8 %) a tříměsíční klouzavý průměr v druhém jmenovaném indexu nyní klesl na 4 % v přepočtu na roční bázi – od začátku současné inflační epizody (září 2021) byla tato metrika nižší pouze v jednom případě.

 

Obrázek 3: Míra inflace v USA (2017 – 2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 17/07/2023

 

Je stále pravděpodobné, že FED v červenci opět zvýší sazby, neboť se k tomu fakticky předem zavázal. Jakékoli další zvýšení by však vyžadovalo výrazné proinflační překvapení v údajích o inflaci a ekonomické aktivitě, což považujeme za nepravděpodobné. Zdá se, že trhy jsou zajedno, když futures nyní přisuzují šanci na druhé zvýšení sazeb před listopadem pouze zhruba jedna ku čtyřem. Vzhledem k tomu, že cyklus zvyšování úrokových sazeb FEDu se zřejmě blíží ke konci, čímž se přiklání k našemu názoru, že měny rozvíjejících se trhů mají dále posilovat.

SDÍLEJTE