Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje se zlepšující se náladou na trzích

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

3 června 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americký dolar pokračoval v minulém týdnu ve svém oslabování vůči euru i české koruně, přičemž vůči euru klesl zhruba o 3%. Na začátku tohoto týdne pak trend pokračoval dále (viz. Obr. 1).

Obrázek 1: Kurzy USD/CZK a USD/EUR (25.05.20 – 02.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 02.06.20

Negativní nálada vůči dolaru byla podpořena zprávami o otevírání hlavních ekonomik a údaji naznačujícími, že se zlepšuje jejich ekonomická situace. Pár EUR/USD podpořily také naděje na další podporu od Evropské komise, která minulý týden představila svůj plán poskytovat 750 miliard EUR ve formě grantů a půjček členským zemím Evropské unie. Setkala se s určitými hlasy proti, ale v tuto chvíli se zdá pravděpodobné, že bude v nějaké formě schválena.

 

Tento týden bude pozornost rozdělena mezi zasedání ECB a ekonomické údaje. Pokud jde o první z nich, ve čtvrtek pravděpodobně uvidíme prodloužení v programu pomoci proti koronaviru (PEPP). Domníváme se, že rozšíření bude činit 500 miliard EUR, což by zvýšilo celkovou hodnotu programu na 1,25 miliardy EUR. Pokud jde o zveřejňování ekonomických dat, bude v centru pozornosti zpráva o trhu práce v USA v pátek. Konsenzus Bloombergu v současné době očekává, že v květnu zaznamená vzestup míry nezaměstnanosti na 19,5% z 14,7% v předchozím měsíci.

Posilování koruny pokračuje

Česká koruna se minulý týden vezla na vlně sílícího optimismu na trhu, který podporoval riziková aktiva obecně, získala proti euru zhruba 1,4%. Zatím tento týden vidíme pokračování tohoto trendu. V současné době se pár EUR/CZK obchoduje na nejnižší úrovni od poloviny března (Obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (25.05.20 – 02.06.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 02.06.20

Ekonomické údaje za tento týden z České republiky byly celkem pozitivní. Výrobní PMI vykázal v květnu vzestup na 39,6 z 35,1 v předchozím měsíci. I když to v tomto odvětví stále znamená velký pokles, poskytuje to důvod k opatrnému optimismu. Údaje o růstu za první čtvrtletí byly mírně revidovány, ale stále vykazovaly masivní pokles. HDP čtvrtletně kleslo o 3,3%. V tomto okamžiku jsou však údaje o HDP zastaralé a jejich význam je omezený. V pátek dostaneme aktuálnější údaje ve formě tisku pro maloobchodní prodej za duben.

SDÍLEJTE