Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar oslabuje, trhy naceňují nižší inflaci v USA

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

21 listopadu 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Federální rezervní systém se dočkal dalšího pozitivního překvapení z říjnové inflace v USA.

I
nflace se opět překvapivě snížila a finanční trhy oslavovaly pravděpodobný konec zvyšování sazeb tím, že akcie a dluhopisy po celém světě prudce vzrostly. Následný pokles amerických sazeb a útěk z bezpečných přístavů do rizikových aktiv zasáhl dolar, který prudce klesl vůči všem ostatním hlavním světovým měnám.

Nyní, když se zdá, že dezinflační trendy jsou celosvětově pevně zakořeněny, by se pozornost měla přesunout na ekonomiku. Klíčovým údajem bude předběžný index PMI podnikatelské aktivity za listopad, který vyjde ve čtvrtek v eurozóně. V USA pak bude index zveřejněn až v pátek (kvůli Dni díkuvzdání). Očekávání tohoto indexu v eurozóně jsou pochmurná. Pozitivní překvapení v této oblasti by mohlo zmírnit pesimismus kolem evropských ekonomik a přispět k nedávnému posílení eura.

CZK

Makroekonomické údaje z České republiky nebyly nijak bohaté a posílení koruny vůči euru v minulém týdnu bylo do značné míry důsledkem globálních faktorů (zejména signálů z USA). Pozornost se zaměřila na běžný účet, který v září nečekaně vykázal největší přebytek od května 2021, a inflaci PPI, která se v říjnu přiblížila deflačním hodnotám (0,2 %).

 

Graf 1: Inflace PPI v České republice (2020-2023)

Datum: 20. 11. 2023

Tento týden bude zveřejněn páteční index podnikatelské a spotřebitelské důvěry, který pravděpodobně nebude mít velký potenciál vyvolat volatilitu, a tak očekáváme, že stejně jako v minulých dnech se pohyby koruny budou odvíjet především od globálního sentimentu – v tomto ohledu věnujeme pozornost zejména zveřejnění PMI z ekonomik G3.

 

EUR

Již dříve jsme upozorňovali na zaostávání ekonomických statistik eurozóny, s výjimkou inflace. Zatímco čísla o sentimentu jsou aktuální, tvrdá data vycházejí s dvouměsíčním nebo delším zpožděním, takže je těžké zjistit, nakolik jsou spolehlivá. Průmyslová výroba za září byla negativní, meziročně se snížila o téměř 7 % na bázi očištěné od vlivu počtu pracovních dní. Investoři však tyto neuspokojivé údaje většinou přehlédli a euro ve skutečnosti překonalo většinu svých hlavních protějšků, zejména britskou libru, a poprvé od srpna otevřelo dnešní ranní obchodování v Londýně nad úrovní 1,09 USD.

 

Graf 2: Průmyslová výroba v eurozóně (2022-2023)

Datum: 20. 11. 2023.

Tvrdá čísla zatím potvrzují pesimismus pramenící z údajů o sentimentu PMI a zdá se pravděpodobné, že ekonomika eurozóny opět klesá. Stejně jako v případě libry může být pro euro obtížné dále růst, pokud nedojde k jasnému zlepšení listopadových čísel PMI, která budou zveřejněna ve středu.

 

USD

Dobré zprávy z říjnové zprávy o inflaci způsobily okamžitý pokles výnosů desetiletých státních dluhopisů o 20 bazických bodů a vyvolaly úprk od amerického dolaru. Nejenže se volatilní celkové číslo vyhouplo zpět na 3,2 %, ale také jádrový ukazatel poprvé za dva roky klesl na 4 %. Trhy již odstranily jakoukoli přetrvávající šanci na další zvýšení sazeb ze strany Federálního rezervního systému (což považujeme za rozumné) a nyní očekávají, že k prvnímu snížení sazeb dojde v květnu 2024 (což je podle našeho názoru méně věrohodný předpoklad).

 

Graf 3: Míra inflace v USA (2013-2023)

Datum: 20. 11. 2023

Navzdory známkám mírného zpomalení americká ekonomika nadále roste dobrým tempem a trh práce zůstává na úrovni plné zaměstnanosti nebo velmi blízko ní. Pro dolar bude obtížné dále prodávat, dokud se tato situace výrazně nezmění, zejména pokud představitelé FOMC budou nadále oddalovat očekávání brzkého uvolnění politiky.

SDÍLEJTE