Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje díky inflaci a pochybnostem o snižování sazeb

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

16 dubna 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Březnová zpráva o inflaci CPI přinesla další nepříjemné překvapení pro Federální rezervní systém, když překonala očekávání a potvrdila, že dezinflační trend z roku 2023 se zcela zastavil a možná i částečně obrátil.

V
ýnosy státních dluhopisů prudce vzrostly, obchodníci odsunuli očekávání snížení a dolar prudce vzrostl vůči všem hlavním světovým měnám. Na pozadí tohoto pohybu se zdá být možnost, že se inflace a politika ve Spojených státech budou lišit od politik ostatních velkých ekonomik. Nervozita z blízkovýchodního konfliktu jen přilila olej do ohně. Obzvláště silně byly zasaženy evropské měny, protože rostoucí ceny komodit znamenají zhoršení podmínek obchodu.

Nyní nás čeká nezvykle klidný týden, pokud jde o data nebo politiku. Hlavními referencemi budou zprávy o CPI ze Spojeného království (středa) a Japonska (čtvrtek) a v průběhu týdne také řada projevů v ECB a Federálním rezervním systému. Očekáváme, že trhy se budou nadále zabývat hlavně důsledky zprávy o CPI a možností, že snížení sazeb Federálního rezervního systému bude odloženo až do konce roku.

CZK

Česká koruna se dostala pod tlak, ale do konce týdne se jí podařilo většinu ztrát umazat. Na devizovém trhu se objevilo mnoho závažných zpráv s globálním dopadem, ale hojné byly i lokální zprávy. 

Inflace v dubnu již druhý měsíc po sobě vyšla uprostřed cíle ČNB (2 % ± 1 p.b.), přičemž jádrová inflace dále zmírnila na 2,7 %. Zřetelné zmírnění cenových tlaků nenechává příliš pochyb o tom, že nestandardní (větší než 25 b.b.) snižování sazeb bude pokračovat. Tento týden bude z hlediska ekonomických zpráv z Česka klidný. Pouze ve středu bude zveřejněna březnová inflace PPI. Pro korunu budou tedy důležitější zprávy ze zahraničí.

USD

Březnová zpráva o indexu spotřebitelských cen potvrdila obavy, že inflace v USA se drží na nepříjemně vysoké úrovni. Hlavní jádrový dílčí ukazatel již třetí měsíc po sobě vykazuje hodnotu 0,4 %, což odpovídá meziročnímu tempu téměř 5 %.

Graf 2: Míra inflace v USA (2014-2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 15. 4. 2024

Ekonomika s plnou zaměstnaností, sazbami sotva nad inflací a masivním fiskálním deficitem nebude snižování úrokových sazeb nijak zvlášť nakloněna a trhy přešly z cen šesti snížení v roce 2024 před několika týdny na méně než dvě nyní. To vedlo k přecenění sazeb napříč křivkou a posílení amerického dolaru vůči téměř všem ostatním měnám. Tento týden budou rozhodující projevy oficiálních představitelů Federálního rezervního systému, aby bylo možné posoudit, do jaké míry názory FEDu ospravedlňují toto dramatické přecenění.

 

EUR

Dubnové zasedání ECB podle očekávání nepřineslo žádnou změnu měnové politiky, ale telegrafovalo snížení úrokových sazeb v červnu. Pro případ, že by poselství ze zasedání nebylo dostatečně jasné, „zdroje“ z ECB to potvrzovaly bezprostředně po zasedání. Prezidentka Lagardeová se na zasedání konkrétně zmínila o divergenci inflačních tlaků, která by ECB umožnila snížit sazby dříve než FED.

Domníváme se, že šestiměsíční zpoždění údajů o inflaci mezi eurozónou a USA znamená, že je možná předčasné, aby centrální banka vyhlásila vítězství nad inflací, nicméně červnové snížení je na dobré cestě. Klíčovou otázkou je nyní rychlost, s jakou budou následná snížení probíhat. Lagardeová se o tom minulý týden nezmínila, ačkoli „zdroje“ naznačily červencovou pauzu, což naznačuje, že snížení na každém dalším zasedání je pravděpodobně sázkou na jistotu.

SDÍLEJTE