Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje díky jestřábímu tónu Federálního rezervního systému a obavám z COVIDu

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 srpna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Nervozita z možného dopadu celosvětových omezení proti COVID favorizovala dolar. Zdá se, že dopad očekávání růstu bude v USA relativně mírnější než ve zbytku světa. Zelená těžila a také z jestřábího tónu posledního zasedání Federálního rezervního systému, který naznačil, že zpřísnění je možné už v roce 2021. Výrazný pokles za minulý týden zaznamenaly ceny komodit a na ně vázané měny (např. australský a novozélandský dolar).

P
ozornost trhu se nyní přesune na každoroční setkání světových centrálních bankéřů v Jackson Hole, které začíná ve čtvrtek, a také na několik ekonomických informací z USA a eurozóny. Očekáváme, že veškerá sdělení Fedu týkající se zpřísnění politiky budou odkazovat na konec roku 2021. Nejdůležitější informací tohoto týdne bude čtvrteční zpráva o inflaci PCE v USA.

CZK

Česká koruna se minulý týden vyprodala a vrátila se k úrovni 25,50 vůči euru, čímž zaostala za svými nejbližšími protějšky: PLN a HUF. Oslabení měny může souviset s rizikovým sentimentem patrným na trzích. Stejně jako ten předchozí je i tento týden na zprávy z Česka chudý, proto se zaměříme především na informace zvenčí.

EUR

Jednou z důležitých informací bude zveřejnění zápisu z červencového zasedání ECB. Jakékoli náznaky jestřábího postoje v reakci na lepší ekonomické vyhlídky a rostoucí inflaci by mohly podpořit euro, které by také mohlo těžit z příznivého postavení pro spekulativní obchodníky. 

USD

Zápis z posledního zasedání Federálního rezervního systému byl více jestřábí, než trhy očekávaly. Zdá se tedy pravděpodobné, že Fed začne do konce roku snižovat kvantitativní uvolňování. V září očekáváme oznámení o zpřísnění měnové politiky. Náznaky by se mohli objevit tento týden na konferenci v Jackson Hole. V souladu s tím jsme změnili naše krátkodobé a střednědobé prognózy pro americký dolar. Silná PCE inflace (tento týden) a zpráva o nezaměstnanosti za srpen (příští týden) by měly ukázat více. Vzhledem k velkému inflačnímu diferenciálu, který se vytváří mezi USA a ostatními vyspělými ekonomickými oblastmi je otázkou, zda bude nabídka dolaru stíhat uspokojovat jeho poptávku. 

📩  Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE