Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje, dluhopisy ignorují inflační šok v USA

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

15 června 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zpráva o vysoké inflaci zastínila červnové zasedání ECB, avšak reakce trhu byla mírně řečeno neintuitivní.

I
když inflace v USA nyní meziročně roste o 5%, američtí obchodníci věří názoru Federálního rezervního systému (FED), že aktuální situace je přechodná a dluhopisové výnosy se za minulý týden snížily. Co se týká trhů rozvíjejících se zemí, tak jejich výkony byly smíšené. Výkonově nejhorší měny v roce 2021 paradoxně zažívaly dobrý týden a naopak.

Pozornost se nyní upíná na červnové zasedání Federálního rezervního systému tuto středu. Slib Fedu, že bude krátkodobě ignorovat hodnoty inflace, podstoupí tvrdou zkouškou, kvůli nepříjemným číslům, která jsme viděli v posledních dvou měsících. Očekáváme, že slib bude platit, a vážná diskuse o snižování bude posunuta do září, kdy bude výhled jasnější. Ve středu bude rovněž k dispozici květnová inflace ve Velké Británii, která ukáže, do jaké míry znovuotevření způsobuje podobné cenové tlaky jako v USA.

CZK

Ačkoli pár EUR/CZK minulý týden zakončil jen s nepatrnou změnou, konec týdne byl vysoce volatilní. V pátek klesl na nejnižší úroveň od března 2020 a to pod 25,30. Poté rychle obrátil směr a během několika hodin se vrátil na úroveň 25,40.

Zdá se, že velká část pohybů z minulého týdne je ovlivněna výrazným poklesem amerických výnosů a následnýn růstem amerického dolaru. Zajímavá jsou také česká čísla, a to zejména květnová inflace, která vykázala neočekávaný pokles inflace na 2,9%. Myslíme si, že je nepravděpodobné, aby tato zpráva výrazně ovlivnila čtvrteční ČNB. Stále tedy letos očekáváme alespoň dvojnásobné zvýšení sazeb.

Tento týden nepřinese žádná zvláště důležitá česká data, proto se pozornost obrátí spíše směrem k zahraničním událostem.

EUR

Jak jsme očekávali, ECB neprovedla žádné změny v nastavení své politiky a prezidentka Lagardeová mluvila nezávazným a mírně holubičím tónem. Prognózy inflace a růstu pro rok 2021 však byly silně pozitivně revidovány. ECB nyní očekává, že ekonomika eurozóny dosáhne předpandemické úrovně do konce roku 2021. ECB rovněž považuje inflační tlaky za přechodné. Nezměnilo se ani tempo nákupů v programu PEPP. Očekáváme, že se debata mezi jestřáby a holubicemi bude stupňovat a výraznější rozhodnutí očekáváme zejména na zářijovém zasedání. Je pravděpodobné, že inflace v mezidobí může překvapit.

USD

Reakce trhu na překvapení v podobě vysoké inflace nás zmátla. Nemáme jinou možnost, než se uchýlit k neuspokojivému slovu „korekce“, abychom to vysvětlili. Výnosy dluhopisů masivně poklesly navzdory vysoké inflaci, která se pohybuje na meziroční míře 5%, přičemž (možná smysluplnější) základní míra se pohybuje na úrovni 3,8% za rok. Anualizovaná míra inflace za poslední tři měsíce je ale neuvěřitelných 8,3%. Dolar díky tomuto vývoji skromně posílil. I když rétorika předsedy Powella pravděpodobně zůstane holubičí. Očekáváme, že dojde k určitému posunu v „dot plot“ grafu,, kde každý člen uvede svůj odhad úrovně sazeb na další tři roky. Je možné, že většina bude očekávat zvýšení sazeb až v roce 2023. Budeme tedy také schopni určit předpoklad trendu dluhopisových výnosů.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE