Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar se díky silným údajům z USA stále drží na maximech

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 dubna 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Aktivita na devizovém trhu byla minulý týden převážně utlumená, protože chyběly klíčové makroekonomické nebo politické zprávy.

T
o málo údajů, které jsme obdrželi, většinou potvrdilo názor o silné americké ekonomice, bublající poptávce a pomalu se zlepšujícím růstu v Evropě, zatímco inflační tlaky ve Spojeném království zůstávají relativně vysoké. Nakonec všechny měny zemí G10 zakončily týden v rámci 1 % hodnoty, na které jej začaly. Pohyby na rozvíjejících se trzích byly širší, ale i tam je těžké rozeznat společné téma, zejména proto, že napětí na Blízkém východě zřejmě ochlazuje.

V centru pozornosti budou tento týden indexy PMI podnikatelské aktivity, které jsou nejaktuálnějším ukazatelem hospodářského růstu ve většině velkých ekonomických oblastí. Čísla za eurozónu, Spojené království a USA budou zveřejněna v úterý. Klíčová bude také páteční zpráva o inflaci PCE v USA, která je tradičně preferovaným ukazatelem inflace Federálního rezervního systému a jejíž průběh je o něco méně horký než číslo CPI. V centru pozornosti bude také várka řečníků ECB v průběhu týdne.

CZK

Česká koruna se minulý týden dostala na první místo žebříčku zemí střední a východní Evropy a vůči euru vzrostla. Měna se ukázala jako poměrně odolná v prostředí nedávného nárůstu averze k riziku a nedávné zmírnění některých globálních obav umožnilo EUR/CZK vrátit se zpět do pásma 25,2-25,3 EUR/CZK.

Zdá se, že nedávné přecenění sazeb směrem nahoru pomohlo koruně udržet si své pozice. Pokles vyhlídek na snížení sazeb v USA má zde důležité implikace, ale nezdá se, že by čeští rozhodovací činitelé měli chuť zvyšovat tempo snižování sazeb. Člen bankovní rady Jan Procházka minulý týden sdílel názor, že by tento proces nechtěl urychlovat. Ekonomických zpráv z Česka je v poslední době málo. Minulý týden přinesl zvýšení inflace PPI na 0 %, což bylo menší, než se očekávalo. Do budoucna by pozornost měla být věnována především vnějším zprávám, ve středu jsou na programu pouze údaje o podnikatelské a spotřebitelské důvěře.

 

USD

Makroekonomické údaje z USA zůstávají velmi působivé, charakterizované velmi silnou zprávou o maloobchodních tržbách za březen z minulého týdne. Odolné spotřebitelské výdaje a vytrvalé inflační tlaky vyvolaly dramatické přecenění tržních očekávání ohledně letošních škrtů Federálního rezervního systému a komunikace představitelů Fedu byla jestřábí a do značné míry v souladu s tímto přeceněním.

Graf 1: Maloobchodní tržby v USA (2023 – 2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 22/04/2024

Trhy s futures nyní vidí malou šanci na červnové snížení sazeb a jen stěží počítají s jejich úplným snížením na listopadovém zasedání Fedu. Dolar na základě toho vzrostl, ale současné úrovně podle našeho názoru odrážejí určité výrazné nadhodnocení a další růst by vyžadoval výrazně žhavější údaje o inflaci, než jaké jsme dosud viděli. Páteční údaje o PCE inflaci budou v tomto ohledu velmi důležité, přičemž trhy se připravují na mírné zvýšení celkového čísla a mírný pokles jádrového čísla.

 

EUR

Komunikace členů Evropské centrální banky ohledně budoucích politických kroků se většinou ustálila na tom, že k prvnímu snížení sazeb dojde v červnu, přičemž prezidentka Lagardeová během svého vystoupení minulý týden opět výrazně telegrafovala, že nás čeká snížení sazeb. Další snižování sazeb po červnovém zasedání je však ve hvězdách a bude nadále zcela závislé na datech.

Zlepšení ekonomických údajů, přetrvávající rozdíl mezi jádrovou inflací a jestřábí obrat v komunikaci Federálního rezervního systému hovoří proti agresivnímu cyklu snižování sazeb. Současná tržní očekávání tří snížení do konce roku jsou mnohem konzervativnější, než byla ještě před několika týdny, ale stále jsou podmíněna pokračujícím klesajícím trendem inflace, na rozdíl od toho, co vidíme v USA. Tento týden nebudou z bloku zveřejněny žádné údaje o inflaci, ale úterní čísla PMI ukazují na pokračující oživení růstu.

SDÍLEJTE