Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar se odráží ode dna – ekonomická data z USA lepší; pozornost se obrací k ECB

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 června 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Pozitivní údaje z USA pomohly minulý týden rozptýlit obavy o globální růst.

K
romě toho členové Federálního rezervního systému nadále upřednostňují jestřábí politiku. Sazby v USA prudce vzrostly, což poskytlo podporu americkému dolaru a oslabilo většinu ostatních  hlavních měn. Výjimku tvořily komoditní měny, jelikož ceny komodit pokračovaly v růstu.

Většina pohybů na měnových trzích byla nevýrazná, protože obchodníci čekali na zasedání centrálních bank. Jako první ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka. Trhy očekávají, že tato instituce bude pokračovat ve svém jestřábím obratu. Otázkou nyní není, zda a kdy dojde ke zvýšení sazeb (určitě nejpozději v červenci), ale o kolik se sazby na jednotlivých zasedáních zvýší. Údaje o inflaci v USA za květen (v pátek) budou posledním klíčovým údajem před zasedáním Federálního rezervního systému v následujícím týdnu.

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru téměř beze změny.

Ekonomické údaje z Česka za minulý týden byly smíšené. Růst HDP za první čtvrtletí byl revidován mírně nahoru, ale čísla PMI zklamala. Průmyslový index PMI v květnu klesl na 52,3 bodu, což bylo níže, než se očekávalo. Pokles zapadá do trendu ve střední a východní Evropě, protože Maďarsko a Polsko také zaznamenalo pokles. Polský index PMI dokonce klesl pod úroveň 50, která odděluje expanzi od kontrakce. To nevěstí nic dobrého pro oblast, který se na základě tvrdých dat již dlouho potýká s problémy.

Tento týden přinese řadu důležitých makroekonomických údajů z Česka. My se primárně zaměříme na páteční inflaci, která by měla vykázat další nárůst. Údaje z trhu práce (úterý, středa) budou také důležité.

EUR

ECB se chystá tento čtvrtek oznámit předčasné ukončení kvantitativního uvolňování a připravit tak půdu pro zvýšení úrokových (první od roku 2011) na červencovém zasedání. Hlavní otázkou je, zda toto zvýšení bude o 25 nebo 50 bazických bodů, a očekáváme, že tisková konference po zasedání se bude soustředit právě na tuto otázku. ECB také zveřejní své revidované prognózy růstu a inflace. Vzhledem k její nevalné úspěšnosti predikcí je pravděpodobně bude trh ignorovat..

Vzhledem k současným očekáváním, že na červencové zasedání dojde ke zvýšení sazeb o 50 bazických bodů by mělo euro posílit. Tržní očekávání ohledně zvýšení úrokových sazeb ECB neustále roste.

USD

Zdálo se, že silná zpráva o zaměstnanosti potvrdila optimistický výhled americké ekonomiky. Pracovní místa se nadále vytvářejí poměrně rychlým tempem, americká ekonomika funguje na úrovni plné zaměstnanosti, či možná dokonce nad ní. Mzdy sice rostou, ale nedrží krok s inflací.

Obrázek 1: Počet vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor v USA (2021-2022)

 

Zdroj: Datum: 06.06.2022

 

Vzhledem k faktu, že sazby jsou stále hluboko pod inflací a z Washingtonu nepřichází žádný náznak zpřísnění fiskální politiky, jsme i nadále toho názoru, že recese je v nejbližší době velmi nepravděpodobná. Důležité číslo se dozvíme také v páteční zprávě o inflaci, kde zjistíme, zda se jádrová inflace nadále stabilizuje kolem 6 %. To by pro Federální rezervní systém nebylo vůbec příjemné.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE