Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar zůstává slabý, inflace v USA dosáhla 7 %

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 ledna 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Poněkud záhadným se jeví vývoj dolaru v roce 2022, který se potýká s problémy, i když výnosy amerických státních dluhopisů rostou a trh počítá s urychlením cyklu zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému (FEDu).

M
inulý týden se dolar vyprodával vůči všem hlavním měnám s výjimkou ruského rublu, který byl sužován obavami z eskalace napětí kolem Ukrajiny. V pátek se dolaru podařilo získat zpět část svých ztrát na pozadí nové aukce státních dluhopisů. Ale je příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda se začíná znovu prosazovat tradiční vztah mezi rostoucími americkými výnosy a silnějším dolarem.

Inflační čísla dominují náladám a titulkům na finančních trzích, včetně Velké Británie (středa) a Japonska (pátek). Čeká se také řada zasedání centrálních bank. Nových zpráv z USA a eurozóny je tento týden velmi málo, ale trh se zaměří na klíčový páteční projev prezidentky ECB Lagardeové o výhledu světové ekonomiky. Očekává se, že vystoupí s projevem, který naznačí zvyšování sazeb až do roku 2023, protože inflace ve světě prudce roste.

CZK

Česká koruna minulý týden odevzdala část svých předchozích zisků a vůči euru se značně prodávala. To lze považovat za vybírání zisků, přičemž další záminku k němu poskytlo riziko plynoucí z rusko-ukrajinských vztahů. Série rozhovorů mezi Ruskem a různými organizacemi (např. NATO) eskalovala napětí. Očekáváme, že koruna bude v roce 2022 dále posilovat, i když krátkodobý růstový potenciál je podle našeho názoru omezený.

Na rozdíl od Maďarska a Polska, kde se očekávání zmírnila, se v Česku tržní ocenění zvyšování sazeb minulý týden příliš nezměnilo a trh stále očekává agresivní zpřísnění v příštích několika měsících. Vzhledem k tomu, že podle údajů z minulého týdne dosáhla jádrová inflace v prosinci 8,6 %, neměla by banka váhat jednat.

EUR

V týdnu bez významnějších ekonomických údajů euro vůči dolaru rostlo v souladu s ostatními měnami zemí G10, což bylo podle našeho názoru téměř výhradně způsobeno oslabením dolaru.

Také program tohoto týdne vypadá poměrně chudě, až na jednu významnou výjimku: prezidentka Lagardeová v pátek vystoupí s projevem týkající se globálního výhledu. Rozdíl mezi holubičím postojem Lagardeové na jedné straně a inflačními čísly a tržními očekáváními na straně druhé se každým týdnem zvětšuje a my očekáváme, že využije příležitosti k jeho řešení a vyjasnění postoje ECB k budoucímu zvyšování úrokových sazeb. Očekáváme volatilní obchodování v čase okolo zveřejnění projevu.

USD

I když očekávání ohledně americké inflace šplhají vzhůru, zveřejněné údaje rostou ještě rychleji. Prosincová celková inflace vykázala 7 % (graf 1), což je nejvyšší hodnota za posledních čtyřicet let, a jádrové údaje nejsou o mnoho pozadu na 5,5 %, což je nejvyšší hodnota od počátku 90. let.

Kalendář na tento týden vypadá v USA prázný, protože Fed vstupuje do období klidu před svým dalším zasedáním 26. ledna. Hlavní zprávou v roce 2022 je prozatimní nesoulad mezi očekáváním zvyšování sazeb, kdy trh nyní čeká celkem čtyři zvýšení v roce 2022, a dolaru, který nadále bojuje proti všem svým hlavním partnerům.

Graf 1: Míra inflace v USA (2012-2021)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 17.01.2022

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE