Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Dolar posiluje, trhy přehodnocují snížení sazeb FEDu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 ledna 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Měnové trhy zatím v roce 2024 provedly obrat o 180 stupňů, stejně jako finanční trhy všeobecně.

Z
uřivé posílení dluhopisů v posledních několika týdnech roku 2023 se zastavilo a obrátilo směr, protože trhy přehodnotili očekávané snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému v roce 2024. Riziková aktiva a komodity klesly a dolar posílil vůči všem hlavním měnám s výjimkou mexického pesa, které navázalo na svůj mimořádný výkon v roce 2023 a skončilo výše vůči všem ostatním hlavním měnám.

Pozornost se tento týden soustředí na nejdůležitější údaje pro trhy po celém světě: měsíční inflaci v USA, která vyjde ve středu. Trhy očekávají další zmírnění meziročního jádrového čísla a případné překvapení směrem nahoru ztíží FEDu březnové uvolnění monetární politiky, což ještě více podpoří nedávný dolarový růst. Týden zakončí zveřejnění měsíčního HDP ve Spojeném království a řada projevů představitelů Federálního rezervního systému i ECB. Objemy obchodů se pravděpodobně zvednou po sváteční letargii.

CZK

Česká koruna měla dobrý týden. Vůči euru si připsala 0,3 % a v měnovém přehledu EMEA zaostala pouze za maďarským forintem. Poslední zprávy z české ekonomiky byly ale spíše negativní. Podle poslední revize se HDP ve 3. čtvrtletí snížil o 0,6 %, což je více, než se dříve uvádělo. Novější údaj PMI ve zpracovatelském průmyslu v prosinci nečekaně klesl na 41,8 bodu, což ukazuje na neúprosný pokles v tomto sektoru. Zlepšení podnikatelského sentimentu na konci roku bylo navíc do značné míry kompenzováno zhoršením spotřebitelského sentimentu.

Graf 1: Index PMI ve zpracovatelském průmyslu v České republice (2021-2023)

Zdroj: Bloomberg, Datum: 8/1/2024

Tento týden se pozornost zaměří na údaje o prosincové inflaci CPI, které budou zveřejněny ve čtvrtek. Důležitý kontext o stavu české ekonomiky nám poskytne také listopadová aktivita průmyslového sektoru a vývoje platební bilance.

 

EUR

Přetahovaná mezi zjevným jestřábím postojem Evropské centrální banky a špatnými hospodářskými výsledky eurozóny pokračuje. Prosincové údaje o inflaci byly totiž poměrně smíšené. Celkový index se po zrušení dotací na energie odrazil ode dna, ačkoliv důležitější jádrový index pokračoval v klesajícím trendu a nyní se nachází přímo pod repo sazbou ECB.

Graf 2: Míra inflace v eurozóně (2014-2023)

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 08.01.2024

Tento týden není na programu mnoho ekonomických údajů. Pozornost investorů se zaměří na projevy představitelů ECB, speciálně hlavního ekonoma Lanea, od kterého se očekává, že objasní pohled ECB na nedávnou ekonomickou slabost eurozóny a její dopad na měnovou politiku. Finanční trhy nadále vidí slušnou šanci na zahájení uvolňování v eurozóně v prvním čtvrtletí, ačkoliv tato očekávání jsou v souladu s rozsáhlým přeceněním v celosvětovém měřítku nadále odsouvána dále do budoucnosti.

 

USD

Smíšená zpráva o mzdách za prosinec přinesla řadu protichůdných signálů: stabilní tvorba pracovních míst a zdravý růst mezd v průzkumu podniků v kontrastu s výrazným poklesem účasti pracovních sil v průzkumu domácností. Investoři zpočátku reagovali na silný prosincový údaj o tvorbě pracovních míst tím, že poslali dolar nahoru, ačkoli kurz oslabil po zjištění, že korekce údajů za říjen a listopad směrem dolů o 71 tisíc více než vykompenzovala pozitivní překvapení v posledním měsíci roku.

Celkově lze říci, že americký trh práce se nadále těší plné zaměstnanosti, ale hromadí se známky jeho ochlazování. To vše bude ve středu zastíněno klíčovou zprávou o prosincové inflaci CPI. Šance dvě ku třem, že Federální rezervní systém v březnu sníží sazby, kterou trhy v současné době oceňují, se nám stále zdá příliš vysoká a číslo inflace z tohoto týdne bude mít velký vliv na rozhodování v této debatě.

Graf 3: Počty pracovních míst mimo zemědělský sektor v USA (2022 – 2024)

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 08.01.2024

SDÍLEJTE