Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Evropská centrální banka zastavuje trend posílení eura hned v zárodku

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

1 srpna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Zhoršující se ekonomické údaje z eurozóny nepomohly, ale to, co nakonec euro minulý týden poškodilo, bylo překvapivé holubičí zasedání Evropské centrální banky.

E
CB na svém zasedání minulý týden podle očekávání zvýšila sazby, i když překvapivě naznačila, že by mohlo jít o poslední zvýšení v současném cyklu zpřísňování monetární politiky. Euro celý týden kolísalo, ale vyhlídka na to, že sazby dosáhnou vrcholu, způsobila, že se měna výrazně oslabila. Většina měn zemí G10 následovala euro vůči dolaru směrem dolů, a to navzdory vysoké pravděpodobnosti, že zvýšení sazeb Federálního rezervního systému z minulého týdne bylo poslední. Měny rozvíjejících se trhů odolávaly dolarovému posilování velmi dobře a tabulku výkonnosti týdne vedly jihoafrický rand, mexické peso a brazilský real.

Tento týden bude nabitý daty. V pondělí jsme se dočkali zprávy o růstu HDP eurozóny za druhé čtvrtletí a předběžné zprávy o červencové inflaci. Tyto dva údaje nepotvrdili holubičí obrat ECB – jádrová inflace překvapila směrem vzhůru. Ve čtvrtek zasedá Bank of England. V pátek nás ve Spojených státech čekají údaje o nezaměstnanosti, což je klíčový údaj, který přichází po sérii pozitivních ekonomických překvapení v USA. Ty vypovídají o překvapivé odolnosti americké ekonomiky navzdory vyšším sazbám. Srpen je na devizových trzích tradičně klidným obchodním měsícem, ale rok 2023 by mohl být výjimkou vzhledem k nahromaděným nejistotám v poslední době.

CZK

Po dosažení nejvyšších hodnot na kurzu EURCZK od ledna minulého týdne, česká koruna opět posílila a získat zpět část svých dřívějších ztrát vůči euru. Dnes si pár EUR/CZK připsal další pokles a vzdálil se od klíčové úrovně 24,00, kolem které se v posledních dnech pohyboval. Minulý týden přinesl určité zlepšení sentimentu a hlavně zvýšení HDP na čtvrtletní bázi, což se stalo poprvé od 2. čtvrtletí 2022. Dočkali jsme se také jestřábího tónu v článku od guvernéra ČNB Michla, který naznačil, že banka stále není spokojena s inflací, což jí brání ve snižování sazeb.

Na rozdíl od minulého týdne se tento týden zaměříme na tuzemské zprávy. Novinek bude dostatek, i když hlavní pozornost bude věnována čtvrtečnímu zasedání České národní banky. Snížení sazeb se zatím neočekává, trh však bude bedlivě sledovat strukturu hlasování banky, její celkovou komunikaci a aktualizované makroekonomické projekce. Jakýkoliv náznak, že snížení sazeb může být za rohem, by mohl mít na korunu silný dopad. Přesto se banka může mít na pozoru, aby zabránila oslabení koruny. Nepřekvapilo by nás, kdybychom se dočkali určité slovní intervence v podobě vyloučení snížení sazeb.

 

EUR

Špatná nálada ve výrobním sektoru stáhla průzkumy PMI na úroveň odpovídající recesi. To ovlivnilo také členy ECB, kteří se rozhodli zvýšit sazby podle očekávání, ale dali najevo, že rozhodnutí pro zářijové zasedání je zatím otevřené. Tón Lagardeové na tiskové konferenci posílil pocit opatrnosti a prezidentka výslovně naznačila, že banka je otevřená pozastavení cyklu zvyšování sazeb na příštím zasedání v září. Domníváme se, že tato varianta je nyní nejpravděpodobnější, přičemž v říjnu by mohlo dojít k závěrečnému zvýšení sazeb, pokud to budou údaje vyžadovat.

Vyhlídka na to, že sazby nemusí skončit vysoko euro oslabila. ECB zřejmě sází na to, že inflace je zpožděný ukazatel, který může klesnout vzhledem ke slabosti ekonomiky a dezinflačnímu trendu, který je jasně patrný v USA a na většině rozvíjejících se trzích. Pondělní předběžné údaje o inflaci budou klíčovým testem tohoto názoru.

 

USD

Federální rezervní systém minulý týden opět zvýšil sazby a ponechal si otevřené dveře pro další zvyšování. Powellova komunikace naznačuje, že FOMC do značné míry vyčkává a posoudí nadcházející zprávy o inflaci a trhu práce, než se rozhodne, zda je další zvýšení sazeb do konce roku nutné. Vzhledem k tomu, že inflace zřejmě polevuje, mohlo by to znamenat, že cyklus zvyšování sazeb je u konce, ale americká ekonomika nadále překonává očekávání a přehřátý trh práce odmítá upustit páru. Číslo HDP z minulého týdne překvapilo pozitivně, a to díky prudkému nárůstu podnikatelských investic. Zpráva z trhu práce z tohoto týdne by měla ukázat nezaměstnanost stále hluboko pod 4 % a růstem mezd, který konečně předstihuje inflaci. Kontrast se stagnující evropskou ekonomikou může zabránit tomu, aby EUR/USD v krátkodobém horizontu pokračovat v posílení.

 

Obrázek 1: Tempo růstu HDP USA (2021-2023)

Zdroj: Eurostat – Refinitiv Datastream, Datum: 31/07/2023

SDÍLEJTE