Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Ekonomické údaje se zlepšují, pandemie však stále představuje hrozbu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 července 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Pár USD/CZK zakončil uplynulý týden níže, což bylo důsledkem jak posílení koruny tak i posunu EUR/USD směrem nahoru (obr.1). Začátek tohoto týdne je smíšený, protože USD/CZK se v současné době obchoduje na úrovní pátečního kurzu.

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (29.06.20 – 07.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.07.20

Nedávné obchodování na páru EUR/USD se odehrávalo v úzkém pásmu. Nejnovější makroekonomické údaje většinou pozitivně překvapily, ale zprávy okolo boje s koronavirem stále vyvolávají obavy.

Pokud jde o lepší čísla ekonomické aktivity, v červnu jsme zaznamenali vzestupnou revizi čísel PMI v eurozóně a podobně pozitivní zprávy obchodních aktivit z USA. Ukázalo se také, že údaje o trhu práce byly většinou pozitivnější, než se očekávalo, přičemž americká míra nezaměstnanosti v červnu klesla na 11,1% z 13,3% v předchozím měsíci.

Zdá se však, že pandemie koronaviru není na ústupu. I když se počet denních případů v poslední době snížil z maxim v minulém týdnu, výskyt nových případů je stále znatelně vyšší než kdykoli v minulém měsíci. Toto přetrvávání počtu nových nakažených nebo dokonce jejich další navýšení na některých místech vede k obratu ve zmírňování omezení v některých státech USA a cíleným karanténám po celém světě. Vzhledem k tomu, že USA jsou jednou z nejvíce postižených zemí na světě, bude zajímavé sledovat zda zlepšení ekonomických údajů bude dostatečné k tomu, aby udrželo trhy v pozitivním duchu a zda situace může zvrátit tržní vnímání amerického dolaru jako měny bezpečného přístavu.

Kromě včerejších údajů o obchodní činnosti ze Spojených států, které se ukázaly mnohem lepší, než bylo očekávání trhu, by se tento týden měly znovu centrem pozornosti stát týdenní nároky na dávky v nezaměstnanosti v USA a schůzky Euroskupiny a ECOFINu. Počty nakažených koronavirem, zejména z USA, stojí za to v každém případě sledovat.

Česká ekonomická data zklamala očekávání

Česká koruna končila minulý týden posilováním vůči euru. Pár EUR/CZK se v současné době obchoduje blízko úrovně 26,7 (obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (29.06.20 – 07.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 07.07.20

Minulý týden přinesl sice pokles, ale fakticky jen malou revizi údajů o HDP za 1. čtvrtletí z České republiky. Mnohem aktuálnější čtení, výrobní PMI, se v červnu zvýšilo na 44,9 z 39,6 v měsíci předcházejícím. Data stále poukazují na recesi v tomto odvětví, ale dávají naději, že otevření ekonomiky jí umožní vracet se zpět.

Ekonomický kalendář tohoto týdne pro Českou republiku je celkem plný. Již jsme obdrželi zprávy ve formě údajů o průmyslové výrobě nedosahující očekávání. Produkce meziročně klesla o 29,4%, bez výrazného zlepšení oproti předchozímu měsíci. Jako optimističtější se však jeví červnová míra nezaměstnanosti. Ta se zvýšila jen nepatrně. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové se počet nezaměstnaných zvýšil na 3,7% (o 0,1% výše v porovnání s předchozím měsícem).

Kromě výše uvedeného se tento týden také podíváme na maloobchodní čísla (středa) a růst spotřebitelských cen CPI (pátek).

SDÍLEJTE