Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR/USD se vrací, FED počítá s vyšší inflací

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

2 září 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Po líné první polovině týdne nastalo ve čtvrtek divoké obchodování na páru EUR/USD. Pár nejprve rostl, poté ztratil své zisky, aby v pátek znovu euro posílilo. To vše se promítlo do oslabení amerického dolaru vůči české koruně, a to i přes oslabení české koruny (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (24.08.20 – 01.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 01.09.20

Čtvrteční pohyby byly důsledkem projevu šéfa Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který oznámil změnu strategie banky. Klíčovou je změna pohledu na inflační cíl, protože Fed bude nyní cílit na „průměrnou inflaci“ v průběhu času. To by mělo umožnit ekonomice pohodlnější odraz bez rizika, že bude utlumeno zvyšováním úrokových sazeb. Větší důraz Fed také klade na podporu trhu práce.

Z ekonomických dat zveřejněných minulý týden se dostal do hledáčku především – méně výrazný pokles HDP v USA, než se původně očekávalo a mírné zlepšování situace na trhu práce v USA, které dokládá přiblížení se očekávanému počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Ekonomický kalendář tohoto týdne je doslova nabitý. Vzhledem k velkému počtu
vydání budou revize dat stát za pozornost s upřesněnými čísly. Nejdůležitější bude páteční zpráva o zaměstnanosti v USA, která nám poskytne lepší představu o tempu zlepšování na trhu práce.

Počty nově nakažených koronavirem ani ekonomická data z České republiky neoslní

EUR/CZK zakončilo minulý týden o něco výše (obr. 2). Česká měna je v současné době docela stabilní a nevykazuje trend žádným směrem. Nepříznivé zprávy z České republiky – zejména stále vysoký denní nárůst počtu nakažených a nejasná makroekonomická data, naznačují investorům, aby zůstali opatrní.

Obrázek 2: Kurz EUR / CZK (24.08.20 – 01.09.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 01.09.20

Revize HDP za druhé čtvrtletí ,vydaná tento týden, naznačuje větší rozsah škod než se původně uvádělo. Novější číslo výrobního indexu PMI se od minulého měsíce zvýšilo, ale stále je docela slabé. V nejbližších dnech můžeme zaměřit pozornost na páteční vydání čísla o maloobchodních prodejích, které nám řekne více o situaci na začátku třetího čtvrtletí.

SDÍLEJTE