Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

EUR/USD stoupá, Trumpův zdravotní stav je středem pozornosti

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

6 října 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Pár USD/CZK zakončil minulý týden níže díky tomu, že se hlavnímu páru podařilo poskočit po předchozím výprodeji. Objem obchodů z konce čtvrtletí však tentokrát dolaru nepomohl a pár EUR/USD pokračoval v následování nastaveného trendu, což znamená, že jsme svědky dalšího oslabování páru USD/CZK (obr. 1).

 

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (28.09.20 – 06.10.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 06.10.20

Minulý týden přinesl klíčová makroekonomická data z obou stran Atlantiku, ale trhy se více zaměřovaly na politiku. Biden ani Trump se v první prezidentské debatě neprojevili ani jeden jako jasný vítěz debaty. Ke skutečnému otřesu na trzích došlo, když Trump a řada jeho blízkých spolupracovníků byli v pátek pozitivně testováni na přítomnost koronaviru. Tato informace i to, že byl převezen do vojenské nemocnice Waltera Reeda, měly omezený, ale přesto negativní dopad na tržní náladu. Zpráva o jeho propuštění z nemocnice však pomohla na začátku tohoto týdne k výraznému oživení dříve vyprodaných aktiv.

Vrátíme-li se k výše uvedeným makroekonomickým údajům, podtext zářijové zprávy o zaměstnanosti (tzv. non-farm payrolls) nebyl jednoznačný, ale zdá se, že poukazuje na postupné zlepšování trhu práce v USA. Na druhé straně inflační číslo v eurozóně vyšlo jasně záporné a vykázalo pokles na pouhých 0,2%, což je nejnižší úroveň v historii.

Tento týden se trhy zaměří na novinky týkající se Trumpova zdravotního stavu. Sentiment na trhu mohou ovlivnit také další zprávy, protože se blíží termín pro dohodu o brexitu a také volby v USA. Kromě toho ve středu, respektive ve čtvrtek vyjdou  “minutes“ ze zasedání Fedu a ECB. Stojí za to sledovat vyjádření centrálních bank, zejména s ohledem na nedávný pokles inflace v eurozóně a druhou vlnu koronaviru.

Koruna se stabilizuje, ale nedosahuje výsledků regionálních měn

Česká koruna zakončila minulý týden jen s minimální změnou vůči euru. Vývoj koruny byl v ostrém kontrastu s vývojem ostatních regionálních měn – polský zlotý a maďarský forint v průběhu týdne posílily o více než 1% (obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (28.09.20 – 06.10.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 06.10.20

Nižší výkonnost koruny byla viditelná zejména v pátek, což odpovídá nejen globálnímu výprodeji rizikových aktiv na pozadí zpráv o Trumpově nakažení koronavirem, ale také se špatnými zprávami z boje proti koronaviru v zemi. Ve čtvrtek nové případy vyskočily na téměř 3,5 tisíce a další den dosáhly dalšího maxima. Statistiky úmrtí se také zhoršily.

V důsledku pokračujícího zhoršování koronavirové situace byl vyhlášen třicetidenní výjimečný stav. Toto opatření je doprovázeno zavedením omezení pro vnitřní a venkovní setkávání, která mají trvat dva týdny od tohoto pondělí.

Přestože zářijové výrobní PMI zklamalo předpoklad, poukazuje na zlepšení v tomto odvětví. Index překročil klíčovou úroveň 50 oddělující expanzi od kontrakce poprvé od listopadu 2018.

Tento týden přinese řadu zpráv z České republiky. Nejdůležitější bude středeční údaj o průmyslové výrobě a čtvrteční maloobchodní prodeje.

 

SDÍLEJTE